Gobovi njoki z žajbljem in parmezanom
Sestavine
Za njoke:
- 1 kg krompirja
- sol
- 30 g posušenih jurčkov
- 40 g naribanega parmezana
- 100 g navadne moke
- malo posušenega žajblja
- sveže zdrobljen črni poper
- 2 rumenjaka
Za omako:
- 200 g svežih jurčkov
- 3 stroki česna
- 3 žlice olivnega olja
- 250 ml smetane
- sveži listi žajblja
Priprava
1. Neolupljen krompir operite in skuhajte v soljeni vodi. Ko je kuhan, ga odcedite, pustite, da se nekoliko ohladi, nato ga olupite in dobro pretlačite.
2. Posušene gobe dajte v skledo, prelijte s 500 ml vrele vode in pustite 5 minut, da nabreknejo. Vodo odcedite – 100 ml je prihranite za pozneje. Gobe na drobno sesekljajte ter zmešajte z naribanim parmezanom, moko, nadrobljenim žajbljem, soljo in poprom.
3. Mešanico gob zmešajte s pire krompirjem, dodajte rumenjake in naredite testo, ki ga razdelite na polovico. Vsako polovico razvaljajte v približno 60 cm dolg valj in ga razrežite na približno 3 cm široke njoke.
4. Očiščene gobe narežite na koščke, olupljen česen pa sesekljajte. V ponvi na segretem olju prepražite jurčke s česnom. Nato dodajte smetano in vodo, v kateri so se namakale gobe, ter kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Začinite s soljo in poprom.
5. Njoke skuhajte v osoljeni vreli vodi. Ko priplavajo na površje, jih odcedite in razdelite na krožnike. Njokom dodajte gobovo omako, okrasite z na maslu popečenimi žajbljevimi lističi in postrezite.
Še več gobovih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 36, 3. september 2024.