Nasveti

Krvaveče dlesni je treba zdraviti

Uredništvo
7. 9. 2024, 03.00
Deli članek:

Spoštovana gospa zobozdravnica, imam težavo, ki traja že več mesecev in me je začela skrbeti. Ob vsakem umivanju zob se mi iz dlesni pocedi kri, tako zjutraj kot zvečer. To sicer ni boleče, a tudi prijetno ni. Stanje se ne izboljšuje. Pomislil sem, da imam morda pregrobo ščetko, zamenjal sem jo za mehkejšo, a tudi to ni pomagalo. Zobe imam zdrave in redno kontrolirane. Star sem 56 let, zdravstvenih težav nimam. Zakaj se pojavi takšna krvavitev? Kaj mi svetujete? Lep pozdrav, Lojze

Profimedia
Dlesni

Spoštovani gospod Lojze,

iz vašega vprašanja sklepam, da pred nekaj meseci še niste imeli težav s krvavenjem dlesni in da redno obiskujete zobozdravnika, kar je brez dvoma razlog, da imate ohranjene zdrave zobe (to je vredno pohvale), pa tudi kakšnih sistemskih zdravstvenih težav ne navajate.

Odgovorila bom bolj na splošno, mogoče boste pa vseeno našli med vzroki kaj oprijemljivega za svojo težavo.

Zdrava dlesen ne krvavi, je rožnate barve in na dotik ne boli. Krvavenje dlesni je običajno posledica reakcije na bakterijske zobne obloge. Če jih ne odstranjujemo redno, postopoma poapnijo (zobni kamen), to privede do nabrekanja dlesni, ki odstopi od zobne korenine in v skrajnem primeru, če nič ne ukrenemo, pride sprva do razmajanja in nato izpadanja sicer zdravih zob.

Glavni vzroki za krvavenje dlesni so: pomanjkljiva ustna higiena, tesno stanje zob (ozki medzobni prostori), slabe prehranske navade, stres, hormonske spremembe v puberteti in nosečnosti, kajenje, nekatere sistemske bolezni (sladkorna, srčno-žilne …), uporaba nekaterih zdravil, dihanje skozi usta, genetska podvrženost …

Šimen Zupančič
Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije, svetnica

Kako preprečimo krvavenje dlesni? 

Tako, da si redno in pravilno umivamo zobe in usta, očistimo medzobne predele z zobno nitko in medzobno ščetko, uporabljamo strgalo za odstranitev bakterijskih oblog jezika, spiramo usta z ustno vodo, z zdravo prehrano z manj sladkorja, polnozrnatimi izdelki, presno hrano, z daljšimi časovnimi presledki med obroki, izogibanjem kislinam in gaziranim pijačam, s pitjem veliko vode med posameznimi obroki in enkrat letno z demonstracijo profesionalnega čiščenja ustne votline pri zobozdravniku ali ustnem higieniku ter z rednimi zobozdravstvenimi pregledi, kjer se ugotovi vzrok krvavenja dlesni.

Če dlesni krvavijo, sami preverite, ali se krvavitev pojavlja na enem mestu – v tem primeru očistite prizadeti predel z zobno nitko in medzobno ščetko. Če običajna domača sredstva, kot so žajbljev čaj, olje čajevca, ne pomagajo, obiščite zobozdravnika. Tudi rentgensko slikanje lahko razjasni, kaj povzroča krvavenje dlesni. Redno odstranjevanje trdih zobnih oblog – zobnega kamna, posebno pod dlesnijo, pa opravi zobozdravnik.

Novi pripomočki za res čiste zobe

Danes pri ustni higieni ne zadostuje le zobna ščetka in pasta, ampak so na voljo različni novi pripomočki (zobna nitka, medzobne ščetke različnih dimenzij, ustna prha, električna zobna ščetka, zobne paste z različnimi zdravilnimi učinkovinami ...), katerih uporabo vam bo demonstriral vaš zobozdravnik ali ustni higienik z navodili zobozdravnika.

Šele ko boste spoznali vse naštete pripomočke in nekatere tudi začeli uporabljati, boste opazili drugačen občutek zares čistih ust in zob. Danes sta obisk ustnega higienika in poduk o ustrezni higieni nekaj povsem običajnega in predvsem potrebna.

Mogoče ste našli kakšen nasvet za svojo težavo. Zdrave dlesni so pomembne za ohranjanje imunskega sistema in pri težavah s srcem, sladkorni bolezni, osteoporozi, demenci … Krvaveče dlesni je treba jemati resno in jih zdraviti.

Upam, da sem zadovoljivo odgovorila na vaše vprašanje, vseeno pa obiščite svojega zobozdravnika.

Lepo pozdravljeni! 

Prim. Marta Križnar Škapin, dr. stom., svetnica

Jana
Janina zdravniška linija

Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Olga Točkova, dr. med., specialistka dermatovenerologije

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!