Gratinirani njoki, bučke in paradižnik
Sestavine
1 zavitek njokov (500 g)
sol
1 čebula
3 stroki česna
oljčno olje
2 manjši bučki
400 g sesekljanega paradižnika (lahko tudi iz pločevinke)
mleti črni poper
3 žlice sesekljanih zelišč (bazilika, origano)
125 g naribane mocarele
50 g fino naribanega parmezana
Priprava
1. Njoke dajte v osoljeno vodo in jih kuhajte približno 2 minuti. Nato jih vzemite iz vode.
2. V ponvi na oljčnem olju prepražite na drobno sesekljano čebulo in česen. Dodajte očiščene bučke, narezane na majhne koščke. Tudi te prepražite in prelijte s paradižnikom. Dodajte zelišča, sol in poper. Vse skupaj na kratko podušite.
3. V omako vmešajte njoke in vse skupaj prenesite v pekač. Po vrhu mešanice potresite mocarelo in parmezan.
4. Pekač postavite v pečico. Njoke pecite pri 200 °C, dokler se sir ne stopi.
Provansalska zloženka
Sestavine
1 jajčevec
1 srednje velika bučka
4 paradižniki
1 velika čebula
sol
6 žlic oljčnega olja
100 g riža
1 žlica listov timijana
mleti črni poper
1 žlica balzamičnega kisa
Priprava
1. Jajčevec, bučke in paradižnike operite in narežite na kolobarje. Olupite čebulo, jo prerežite na pol in narežite na rezine.
2. Zavrite 200 ml osoljene vode. Na žlici olja prepražite čebulo in jo zmešajte z rižem. Riž zložite v pekač in ga prelijte z vrelo slano vodo. Na riž izmenično razporedite rezine jajčevca, bučk in paradižnika. Zelenjavo začinite s soljo, potresite s timijanom in pokapajte s preostalim oljem.
3. Pekač pokrijte s folijo in 40 minut pecite v predhodno ogreti pečici pri 180 °C. Vzemite iz pečice, odstranite folijo in zelenjavo pokapajte z balzamičnim kisom. Pustite počivati 5 minut in nato postrezite.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 27, 2. julij, 2024.