Nasveti

Recepti za jedi s paradižnikom

Lara Jelen
5. 7. 2024, 02.35
Deli članek:

Ko na vrtu dozori paradižnik, vemo, da je poletje. Hitro v kuhinjo z njim!

Profimedia
Jedi s paradižnikom

Gratinirani njoki, bučke in paradižnik

Sestavine

1 zavitek njokov (500 g)

sol

1 čebula

3 stroki česna

oljčno olje

2 manjši bučki

400 g sesekljanega paradižnika (lahko tudi iz pločevinke)

mleti črni poper

3 žlice sesekljanih zelišč (bazilika, origano)

125 g naribane mocarele

50 g fino naribanega parmezana

Profimedia
Paradižniki, polnjeni z rikoto, mletim mesom in šunko

Priprava

1. Njoke dajte v osoljeno vodo in jih kuhajte približno 2 minuti. Nato jih vzemite iz vode.

2. V ponvi na oljčnem olju prepražite na drobno sesekljano čebulo in česen. Dodajte očiščene bučke, narezane na majhne koščke. Tudi te prepražite in prelijte s paradižnikom. Dodajte zelišča, sol in poper. Vse skupaj na kratko podušite.

3. V omako vmešajte njoke in vse skupaj prenesite v pekač. Po vrhu mešanice potresite mocarelo in parmezan.

4. Pekač postavite v pečico. Njoke pecite pri 200 °C, dokler se sir ne stopi.

Provansalska zloženka

Sestavine

1 jajčevec

1 srednje velika bučka

4 paradižniki

1 velika čebula

sol

6 žlic oljčnega olja

100 g riža

1 žlica listov timijana

mleti črni poper

1 žlica balzamičnega kisa

Profimedia
Provansalska zloženka

Priprava

1. Jajčevec, bučke in paradižnike operite in narežite na kolobarje. Olupite čebulo, jo prerežite na pol in narežite na rezine.

2. Zavrite 200 ml osoljene vode. Na žlici olja prepražite čebulo in jo zmešajte z rižem. Riž zložite v pekač in ga prelijte z vrelo slano vodo. Na riž izmenično razporedite rezine jajčevca, bučk in paradižnika. Zelenjavo začinite s soljo, potresite s timijanom in pokapajte s preostalim oljem.

3. Pekač pokrijte s folijo in 40 minut pecite v predhodno ogreti pečici pri 180 °C. Vzemite iz pečice, odstranite folijo in zelenjavo pokapajte z balzamičnim kisom. Pustite počivati 5 minut in nato postrezite.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 27, 2. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov