Znanstvene raziskave kažejo, da nas ne osrečuje le hvaležnost drugih, ampak tudi naša lastna. Tudi kadar sami komu rečemo hvala, smo srečnejši, zadovoljnejši, počutimo se izpolnjene, uspešne in celo bolj zdrave.
Poglejmo na svet z drugačnimi očmi
Naučimo se ceniti vse, kar je dobro in kar nam je dano. Tako se nam bo razvil nov pogled, usmerjen v pozitivno, v vse, kar nas veseli, izpolnjuje, bogati ..., pa žal prepogosto zdrkne mimo nas neopaženo. Razvijmo novo senzibilnost, s katero se bomo naučili hvaležnosti – kmalu bomo opazili, da takšna drža k nam kliče nove dosežke in uspehe. Kajti hvaležnost je kot magnet in je ključnega pomena za srečno življenje. Brž ko se zavestno odločimo, da bomo gojili hvaležnost za vse dobro v življenju, se začnejo srečni dogodki nizati pogosteje. Težave se nenadoma spremenijo v možnosti. Ali pa imamo naenkrat dovolj občutka in samozavesti, da sami rešimo težavne položaje in jih spremenimo v pozitivno smer. Velja tudi obratno: kdor vztraja v vlogi žrtve, ki so ji namenjene le težave, in v ljudeh prepoznava zgolj slabo, se mu življenje zlepa ne bo izboljšalo. Ta izkušnja je že prastara, čedalje glasneje jo podpira tudi znanost. Raziskave namreč potrjujejo, da je tistim, ki svoj življenjski slog gradijo na hvaležnosti, namenjeno več sreče in uspeha, pa tudi njihova socialna mreža je večja in gosteje stkana. Hvaležni, s tem pa tudi zadovoljni ljudje naj bi živeli tudi do sedem let dlje. Ni zanemarljivo, da je njihovo življenje običajno polnejše, pestrejše in zadovoljnejše.
Mali tečaj hvaležnosti
Pomembno je, da vse dobro, za kar smo lahko hvaležni, zares ozavestimo. V ta namen nam pridejo prav majhni obredi, ki nam bodo pomagali odpreti oči za vse lepo in dobro, kar nas obkroža ter nam bogati življenje
1. Pisanje dnevnika
Vsak večer si vzemimo od pet do deset minut za kratek pregled minulega dne. Zapišimo si malenkosti, ki so nas nasmejale, zabeležimo tudi drobne detajle, ki smo jih opazili – na primer na sprehodu ali na poti v službo – in so nas razveselili ali so se nam zdeli lepi. Tudi zadovoljstvo ob požirku kave je dovolj pomembno, da ga obudimo v spominu. Tako bomo vse lepo znova podoživeli.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 28. maj, 2024.