Nasveti

Slastne jedi s tuno

Lara Jelen
26. 5. 2024, 07.00
Deli članek:

Za tiste dni, ko preprosto zmanjka časa za kuharske podvige, imamo v shrambi vedno na zalogi konzervo ali dve tune. Z njo lahko pripravimo veliko raznolikih in zelo okusnih obrokov. Ne verjamete? Ponujamo vam nekaj hitrih idej.

Profimedia
Kaneloni s tuno

Kaneloni s tuno

Sestavine

10 palačink

Za bešamel:

  • 500 ml mleka
  • 50 g masla
  • 50 g navadne moke
  • mleti muškatni orešček
  • sol
  • mlet beli poper
  • Nadev: 1 pločevinka tune v lastnem soku (130 g neto teže)
  • 400 g narezanega paradižnika (lahko iz pločevinke)
  • 4 pečene paprike v olju (100 g)
  • 100 g sira (npr. mocarela)
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 50 g parmezana

Priprava

1. Med peko palačink pripravite bešamel. V ponev dajte maslo in ga stalite. Dodajte moko in jo med mešanjem pražite približno minuto. Odstavite z ognja in postopoma dodajajte mlačno mleko, dokler ne nastane gosta bela omaka. Začinite z muškatnim oreščkom, soljo in poprom.

2. Tuno odcedite in dajte v skledo. Odcedite paradižnike, shranite sok in paradižnike dodajte tunini. Dodajte tudi na kocke narezano papriko in sir. Vmešajte sesekljan peteršilj, začinite z zdrobljenim česnom, soljo in poprom.

3. Naoljite pekač in na dno nanesite nekaj žlic bešamela ter prilijte nekaj paradižnikovega soka. Palačinke napolnite s tunino zmesjo in jih zložite drugo poleg druge v pekač. Ponavljajte tako dolgo, da popolnoma napolnite posodo. Nato jih prelijte s preostalim paradižnikovim sokom in bešamelom.

4. Kanelone pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 40 minut. Nato jih posujte z naribanim parmezanom in pecite še 5 minut. Preden jih postrežete, naj počivajo 10 minut.

Še več slastnih tuninih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 21, 21. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!