Nasveti

Rešitve za manj vidne sončne pege

Lara Jelen
11. 5. 2024, 07.00
Deli članek:

Najraje s starostjo, ne pa nujno, se na obrazu in rokah, lahko pa tudi drugod, pojavijo starostne ali sončne pege. Večina teh temnih madežev na koži je posledica poškodbe kože zaradi sonca, opozarja kozmetičarka in dermaestetičarka Danijela Cerovak, sicer lastnica kozmetičnega salona Neguj.se. Z nami je delila koristne nasvete, kako omiliti njihov videz. Tekst: LARA JELEN

revija Jana
Lažje jih je preprečiti kot odpraviti

Pri hiperpigmentaciji gre za povečano tvorbo melanina v koži, kar povzroči nastanek temnih lis ali tvorb na površini kože. Te lise so različnih oblik in velikosti, prav tako so tudi različnih barv, vse od svetle pa do temnorjave barve, pojasnjuje strokovnjakinja. Najprej lahko poskušamo njihov videz omiliti s kremami, ki vsebujejo učinkovine z močjo posvetljevanja. Ena takšnih je hidrokinon. »Ta zavira nastajanje pigmentnih madežev na koži in je ena od učinkovitejših sestavin za posvetlitev nadležnih temnih lis. Ni pa edini zaveznik na kozmetičnem trgu. Tu so še kojična kislina, azelainska kislina, arbutin in še bi lahko naštevali.« Morda velja omeniti najnovejši patent v kozmetičnem svetu, to je melasyl, molekula, ki so jo razvijali zadnji dve desetletji in ne samo zmanjša temne lise, ampak tudi prepreči njihovo vnovično pojavitev ter zagotavlja dolgotrajno rešitev za vse fototipe kože, obljubljajo njeni izumitelji. Skrivnost naj bi se skrivala v tem, da melasyl™ prestreže presežek melanina, še preden ta pusti sledi na koži.

Na sonce po pameti

»Nastanek pigmentacij je pogostejši pri ljudeh, ki so bili v življenju večkrat huje opečeni ali so pogosteje izpostavljeni soncu, ter pri ljudeh z različnimi hormonskimi težavami, zlasti pri ženskah. Rade se pojavijo v času menopavze, nosečnosti ali po njej in pri uporabnicah kontracepcijskih tablet.« Vse že nastale hiperpigmentacije pa se ob izpostavljenosti soncu, zlasti poleti, poslabšajo oziroma še bolj potemnijo. »Zaradi izpostavljenosti UV-žarkom koža začne proizvajati melanin, saj z njegovo tvorbo globlje plasti kože zaščiti pred poškodbami. Ta proces vsi dobro poznamo poleti, ko se na morju sončimo, da bi porjaveli. Žal je sončenje tudi ob uporabi zaščitnega faktorja za nas škodljivo. Ker na kožo žarki ne padajo enakomerno, se lahko le na določenih delih pospeši nastajanje melanina, kar vodi do nastanka hiperpigmentacij. Te ne nastanejo takoj, temveč se lahko pojavijo šele čez več let. Ker je koža vmes vedno znova izpostavljena UV-žarkom, se količina melanina na teh predelih le še povečuje, kar slej ko prej privede do temnih lis. Ob uporabi zaščitne sončne kreme in pokrivala se lahko delno obranimo pred njihovim nastankom, ne moremo pa jih nikoli popolnoma preprečiti,« razloži Danijela Cerovak. Še en razlog več, da poleti pogosteje uživamo v senci.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 7. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste