Hranimo ga lahko na sobni temperaturi. Odlično pa se obnese, tudi če ga zamrznemo in pozneje po potrebi odtalimo. Kot češnja na vrhu smetane pa je podatek, da je prav zares zelo zdrav. Oves namreč vsebuje številne koristne snovi, zato bomo s tem kruhom zaužili ne samo B-vitamine, železo, cink in magnezij, temveč tudi še kako pomembne balastne snovi, ki jih potrebujemo za uravnano prebavo ter daljši občutek sitosti. Je pa oves bogat tudi z betaglukani, ki pomagajo zniževati holesterol in s tem zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Kruh je torej še posebej koristen za tiste s povišanim holesterolom in primeren tudi za diabetike.
Sestavine:
3 jajca
500 gramov fine pasirane skute ali skyra
2 žlici sončničnega ali drugega rastlinskega olja
250 gramov ovsenih kosmičev
1–2 žlici ovsenih kosmičev za posip kruha
1 žlica lanenih semen
1 žlica za posip
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička sode bikarbone
2 žlici slivove marmelade
Priprava:
Ovsene kosmiče, lanena semena, sol in sodo bikarbono fino zmiksamo v mešalniku. Pretresemo v posodo. V istem mešalniku zdaj zmešamo jajca, olje in slivovo marmelado. Ročno vmešamo skuto.
Vse sestavine zmešamo v enotno zmes in jo preložimo v dobro namaščen pekač za kruh. Potresemo z ovsenimi kosmiči in lanenimi semeni ter položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 30 minut. Nato v kruh zapičimo zobotrebec, in če po tem času ne pride ven čist, dodamo še 5–10 minut peke. Ohladimo, nato pa zrežemo in postrežemo.
Recept je objavljen v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.