Kvinojina solata s hrenovim prelivom
»Za še boljši okus lahko zraven vrinete še čičeriko ali pa na koščke narezan popečen tofu,« pravi Sanja Gačnik, ustvarjalka kulinaričnega bloga Lasanja.
Sestavine
- 200 g kvinoje
- 400 g vode
- 1 ČŽ kurkume v prahu
- 1 ČŽ česna v prahu
- sol in poper
Potrebujemo še:
- 2 srednja korenčka
- 100 g sušenega paradižnika
- po 2 JŽ sesekljanega peteršilja, drobnjaka in mete
- 100 g sveže špinače
Sestavine za hrenov preliv:
- šop svežega drobnjaka (nasekljanega)
- 1–2 JŽ limoninega soka
- 100 g hrena s smetano (2 veliki JŽ)
- 200 g tekočega navadnega jogurta
- 50 g majoneze (1 velika JŽ)
- sol in poper
Priprava
1. Najprej se lotimo priprave kvinoje. Predenemo jo v cedilo in dobro speremo pod tekočo vodo, da se znebimo grenkega priokusa po kuhi. Osušimo.
2. V loncu, kjer jo bomo kuhali, segrejemo žlico olja. Dodamo kvinojo in vse začimbe ter na srednjem ognju pražimo 3–4 minute. Tako bo okus izrazitejši.
3. Vse zalijemo z vrelo vodo, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju 13–15 minut, da kvinoja vsrka vso tekočino.
4. Odstavimo z ognja in pustimo pokrito še 5–10 minut.
5. Nato se lotimo priprave preostalih sestavin. Korenček olupimo, operemo ter skupaj s špinačo in paradižnikom narežemo na dolge trakove. Zelišča sesekljamo.
6. Na olju najprej prepražimo korenček in paradižnik, nato dodamo začimbe. Zelenjava naj bo še nekoliko trda na ugriz. Na koncu dodamo špinačo in premešamo. Čisto na koncu vključimo kvinojo in pazljivo premešamo, da je ne zmečkamo. Postrežemo toplo ali malce ohlajeno s hrenovim prelivom, za katerega preprosto zmešate vse sestavine za preliv.
SANJIN NAMIG
Solata bo okusna ne glede na to, ali jo postrežemo toplo ali hladno.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 8., 20. februar, 2024.