61-letni Roberto Brazzale je lastnik sirarne nedaleč od italijanske Vicenze. Njegova sirarna ne slovi le po okusnem parmezanu, temveč tudi po tem, da je večina zaposlenih v njej starih med 50 in 60 let. Nekdanji odvetnik, ki se je s sirarstvom začel ukvarjati pred tremi leti, ko je prevzel družinski posel, je sprva sicer zaposloval mlajše, a je bil vedno znova razočaran. Nato je nekaj svojih vrstnikov vprašal, ali bi delali z njim, in vsi so bili navdušeni. »Šestdeseta so nova štirideseta,« trdi in dodaja, da imajo zaposleni v teh letih veliko izkušenj, hkrati pa se ne bojijo novih izzivov. Zadovoljni so tudi zaposleni, saj je marsikateri med njimi ostal brez zaposlitve in bil kot starejši težko zaposljiv. »Bilo je, kot bi padla v črno luknjo. Hvaležna sem za priložnost, da lahko pokažem, kaj znam,« je povedala Sonia Cattabeo, ena izmed zaposlenih v sirarni.
Še več navdihujočih novic iz rubrike Svetilnik vas čaka v reviji Jana, št. 8., 20. februar, 2024.