V kulinariki se je Ptujčanka Neja Gril preizkusila že zelo zgodaj v otroštvu. Prva jed, ki se je je naučila pripraviti, so bile palačinke. Sledila je dolgoletna »kariera« domače mojstrice za peko tort za razna praznovanja. Preobrat v razmišljanju o hrani pa se ji je zgodil že v najstniških letih, ko so se ji pojavile prve zdravstvene težave. Ko skoraj ni bilo več dneva brez bolečin v želodcu, je dojela, da več kot očitno nečesa ne počne prav. Spremenila je prehranjevalne navade in se začela prehranjevati bolj uravnoteženo. K boljšim odločitvam, ki bi se začele že z izbiro zajtrka, je želela spodbuditi tudi druge in tako je nastal Breakfast Club. S čisto svežo kuharsko knjigo si je uresničila še eno od velikih želja. Nadeja se, da bo morda prav ta povod za prav posebno razsvetljenje pri bralcih – spoznanje, da nam ni treba tako zelo pogosto obiskovati restavracij s hitro prehrano.
JAJČNI MAFINI Z BROKOLIJEM IN FETO
Sestavine
- 8 velikih jajc
- 1 čebula
- 400 g kuhanega brokolija ali ostanek druge zelenjave
- 100 g fete
- 1 pest svežega peteršilja
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke mletega popra
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1 čajna žlička olivnega olja, za praženje zelenjave
- olivno olje, za premaz pekača za mafine
NAMIG
Brokoli lahko zamenjamo s poljubno zelenjavo, ki nam je ostala in jo moramo nujno porabiti. Uporabimo lahko kuhano cvetačo, papriko, korenje, grah ...
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 °C ter pripravimo in namastimo pekač za mafine.
2. Pripravimo zelenjavo. Čebulo olupimo in sesekljamo na majhne koščke. Peteršilj operemo, osušimo in na drobno sesekljamo.
3. V veliko posodo ubijemo jajca in jih dobro razžvrkljamo ter začinimo s ½ čajne žličke soli in poprom.
4. Segrejemo ponev, v katero vlijemo žlico olivnega olja. Na segreti in naoljeni ponvi popražimo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še kuhan brokoli ali ostanek katere druge kuhane zelenjave. Začinimo z drugo polovico čajne žličke soli in česnom v prahu. Pražimo nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča in lepo zadiši.
5. Praženo zelenjavo dodamo v posodo z jajci.
6. K jajčni zmesi nadrobimo feto in sesekljan peteršilj. Vse skupaj ponovno premešamo.
7. Pripravljeno zmes enakomerno razdelimo v modelčke za mafine, ki jih napolnimo do 2/3. Sama sem uporabila srednje velike modelčke za 12 mafinov.
8. Pekač z maso postavimo v ogreto pečico in pečemo jajčne mafine 17–20 minut.
9. Ko so pečeni, jih nekoliko ohladimo in po želji serviramo z dodatno zdrobljeno feto.
NAMIG
Jajčne mafine lahko pripravimo v večji količini in uživamo čez teden, saj v hladilniku zdržijo do štiri dni.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46, 14. november, 2023.