»Vsem so zelo všeč,« je rekla. »Morda so prav zaradi kutin vsi tako prijazni z mano in se v njih skriva neka čarovnija.«
S kutinami je tako kot z vsakim drugim živim bitjem, je poudarila, z njimi je treba ravnati z občutkom in spoštovanjem. Kdor želi uživati v kutinah, jim mora dati dovolj časa, da dozorijo, to pa sporočijo s čudovitim vonjem. In res, kutine so bile na omari v njeni kuhinji, kjer je dišalo po domačnosti, bile so na policah v omari z rjuhami in nekaj tudi na okenski polici. Ne morem se jih nagledati, je nasmejano rekla gospa Amalija, ko je postregla s preprostim, a čudovitim kolačem s kutinami.
Sestavine
2 jabolki
2 kutini, narezani na krhlje
200 g moke
75 g masla
100 g sladkorja
3 jajca
100 g mleka
16 g pecilnega praška
limonina lupinica
3 žlice limoninega soka
vaniljeva aroma
ščepec soli
sladkor za posip
Priprava
1. Jabolka in kutine očistimo, za finejši okus jih lahko tudi olupimo, ter narežemo na krhlje, ki jih damo v skledo in pokapljamo z limoninim sokom.
2. Pripravimo testo: v posodi zmešamo rumenjake, zmehčano maslo in sladkor, dodamo naribano limonino lupinico, vaniljevo aromo ter sol. Med mešanjem po žlicah dodajamo moko, pecilni prašek in mleko. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga na rahlo primešamo testu.
3. Pekač s premerom 26 cm premažemo z maslom in vanj preložimo testo. Nanj naložimo krhlje olupljenih jabolk in kutin. Pečemo 45 minut pri 180 °C, da se zlato rumeno obarva. Potresemo ga s sladkorjem v prahu.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023