Ima nekoliko nenavaden okus, ki mnogim ni všeč, ker pa ima številne koristne učinke, je pametno nekoliko stisniti zobe. Ko se je navadimo, postane nepogrešljiva v kuhinji, kjer jo lahko uporabljamo za juhe, omake, priloge in solate, tudi ocvrta zelena je okusna.
Zelena uničuje nekoristne bakterije v želodcu, spodbuja tvorbo encimov, predvsem pa spravi v red sečila, saj odvaja vodo in sproti pomete še nekoristne mikrobe, učinkuje namreč tudi antiseptično. V starih zeliščnih knjigah piše, da čisti kri, krepi živce, ureja neredno menstruacijo, tudi namigi, da učinkuje proti raku, niso redki. Znano je, da iz telesa odplavlja sečno kislino in torej pomaga pri putiki ter revmi, manj znano je, da pomaga pri delovanju jeter. Odpravlja vetrove, pomaga pri bronhitisu in astmi, znižuje krvni tlak in sodi med naravne antidepresive. Vsekakor so naši predniki to zelenjadnico uporabljali vsak dan, včasih namenoma kot zdravilo, večinoma pa kot okusno jed. Glede na svoje lastnosti je zelena vsekakor sodila med priročne afrodiziake, če namreč v telesu vse deluje, kot mora, je tudi želja po spolnosti večja.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.