Sestavine za 4 osebe
- 200 g indijskih oreščkov
- 150 ml vode (+ še nekaj vode za namakanje oreščkov)
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 strok česna
- 1 žlica olivnega olja
- 4 veliki sladki krompirji (spiralno rezani)
- 60 g mlade špinače
- nekaj sveže bazilike ali mediteranskih zelišč
- sol in poper (po okusu)
- nekaj kapljic olivnega olja za po vrhu jedi
Priprava
1. Najprej se lotimo omake: indijske oreščke stresemo v manjšo posodo, prelijemo z mlačno vodo in namakamo približno 2 uri. Nato jih odcedimo in speremo. Damo jih v mešalnik ali blender (boljšo teksturo bomo dobili z blenderjem) in dodamo približno 150 ml vode (oziroma odmerjamo do gladke teksture), sol in česen. Mešamo toliko časa, da tekstura postane gladka in ravno prav gosta.
2. Sladki krompir nastrgamo v obliko rezancev (s strgalom ali napravo za spiralne rezance). V veliki ponvi na visoki temperaturi segrejemo olje. Dodamo rezance iz sladkega krompirja in jih mešamo 6–7 minut, dokler se ne zmehčajo in postanejo rahlo hrustljavi. Odstranimo jih z grelne plošče in dodamo špinačo – ta se precej hitro zmehča. V ponev dodamo polovico zelišč in omako (za začetek lahko le polovico omake in dodajamo po potrebi) ter premešamo. Če je mešanica preveč lepljiva, dodamo malo vode. Nato jed po občutku začinimo s soljo in poprom, pokapamo z olivnim oljem ter posujemo s preostalimi svežimi zelišči.