Spoznajmo sami sebe
Priporočil, kakšna je najboljša prehrana, je veliko: malo ogljikovih hidratov, intervalni post, trije večji obroki dnevno, več manjših obrokov … Pogosto nas preobilica nasvetov in informacij le zbega. Poiščimo prehranjevalni režim, ki najbolj ustreza nam in našemu organizmu. Tako bomo lažje zdrav prehranjevalni režim ohranili za stalno.
Stavimo na rdečo barvo
K jedem si postrezimo rdeče omake – običajno so manj kalorične od svetlih. Posezimo torej po ajvarju in ne po majonezi, tatarski omaki ter smetanovem prelivu. Izjema je, denimo, hrenova omaka, v kateri del smetane nadomestimo z naribanim jabolkom. Odličen dodatek jedem je tudi čilijeva omaka, saj čili pospešuje zgorevanje maščobe.
Eno jabolko na dan
… ne le, da odžene zdravnika stran, ampak tudi oskrbi telo s hranili in vlakninami, ki pomagajo krotiti našo lakoto. Naravni sladkor v jabolku nam bo pomagal zmanjšati željo po sladkem.
Desertni krožniki
Zmanjšajmo svoje obroke tako, da si jih strežemo na desertnih krožnikih. Majhen obrok deluje na majhnem krožniku manj skromno in nas ne frustrira. Je tudi veliko boljša taktika od stradanja, ki na koncu vedno vodi v prenajedanje.
Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 15., št. 15, 11. 04. 2023.