Pri brstičnem ohrovtu je navadno tako, da ga ali obožuješ ali pa ne želiš niti blizu svojega krožnika. Ampak trdno verjamemo, da lahko vzljubimo vsako zelenjavo, če jo le poizkusimo v pravi jedi.
Gratinirane testenine z brstičnim ohrovtom
Sestavine
300 g testenin
400 g brstičnega ohrovta
200 g kakovostne šunke v kosu
maščoba za pekač
100 g naribanega sira (edamec)
3 jajca
200 ml mleka
sol
poper
Priprava
1. Testenine skuhajte po navodilih na embalaži. Brstični ohrovt kuhajte v osoljeni vodi približno 5 minut. Nato ga takoj sperite s hladno vodo. Šunko narežite na kocke. V namaščen pekač stresite kuhane testenine, dodajte brstični ohrovt in šunko ter premešajte.
2. V skledo dajte sir, jajca, mleko, sol in poper ter vse skupaj dobro premešajte. S tem prelijte testenine in približno 30 minut pecite v pečici na 180 °C.
NAMIG
Brstični ohrovt vsebuje indol, ki naj bi zmanjševal vnetje in nalaganje maščob.
Juha iz brstičnega ohrovta
Sestavine
500 g brstičnega ohrovta
40 g masla
80 g čebule
½ žličke zdrobljene kumine
1 žlička posušenega majarona
50 ml belega vina
750 ml zelenjavne juhe
sol
sveže mlet poper
200 ml kisle smetane + za postrežbo
Priprava
1. Očistite brstični ohrovt in ga dobro operite. Nekaj listov odlomite in pustite za okras, preostale brstične ohrovte narežite na manjše kose ali vsaj na polovičke.
2. V ponvi raztopite maslo in na njem prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato dodajte narezan ohrovt in vse skupaj dušite približno 5 minut.
3. Dodajte kumino in majaron, zalijte z vinom in pustite, da izhlapi. Nato prilijte juho (uporabite lahko tudi kar zelenjavno jušno kocko) in zavrite. Kuhajte približno 10 minut.
4. Juho zmeljite do gladkega, začinite s soljo in poprom. Prilijte smetano in zavrite. Postrezite s kupčkom kisle smetane in nekaj lističi ohrovta.
Puranji trakci z brstičnim ohrovtom
Sestavine
800 g puranjih prsi
2 žlički začimb za perutnino
100 g modrega sira (gorgonzola)
150 g maskarponeja
6 žlic mleka
2 šalotki
600 g brstičnega ohrovta
6 žlic olja
sol
180 ml zelenjavne juhe
80 ml smetane
mleta rdeča paprika
Priprava
1. Puranje prsi sperete, posušite in narežite na trakove. Začinite z začimbami, premešajte in pustite kratek čas počivati.
2. Brstični ohrovt očistite in večje prepolovite. Modri sir zdrobite v skledo, dodajte maskarpone in vse pretlačite z vilicami. Dodajte mleko in premešajte z metlico. Šalotko olupite in na drobno sesekljajte.
3. V ponvi segrejte 4 žlice olja in na njem prepražite šalotko. Dodajte ohrovt, ga na kratko prepražite in solite. Prelijte z juho, pokrijte in dušite približno 10 minut. Nato vmešajte mešanico sira in kuhajte še 4 minute.
4. Pripravljeno meso popecite na preostalem olju. Dodajte ga ohrovtu in zalijte s smetano. Previdno premešajte in še malo dušite. Začinite s soljo in sveče zmletim poprom. Primerna priloga so testenine ali kruh.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.