Pita z govedino in pivom
ČAS PRIPRAVE: 4 ure 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: srednje zahtevno
Sestavine
· 1 nasekljana čebula
· 1 manjše nasekljano steblo zelene
· 2 žlici masla
· 2 žlici moke
· 700 g govedine za golaž
· 1 žlica worcestrske omake
· 2 goveji jušni kocki
· 2 vejici timijana
· 5 dl temnega piva
· 1 razžvrkljano jajce
· nekaj ščepcev makovih semen
KRHKO TESTO
· 400 g moke
· 170 g masla
· 1 jajce
· 1 rumenjak
· 1 žlička soli
· voda po žlicah (približno 0,5 dl)
Priprava
1.Pečico segrejemo na 160 °C. V pekaču s pokrovom, ki ga lahko uporabimo tudi na štedilniku, segrejemo maslo ter na njem prepražimo čebulo in zeleno, da se zmehčata. Vmešamo moko, in ko se malo obarva, vmešamo še na večje kose narezano govedino in worcestrsko omako, nadrobimo goveji jušni kocki ter timijan. Vse skupaj prelijemo s pivom in zavremo. Jed vzamemo z ognja, pokrijemo s pokrovom in v pečici kuhamo 2 uri. Pokrov nato odstranimo in kuhamo še pol ure, da se omaka zgosti.
2.Medtem pripravimo krhko testo, tako da vse sestavine razen vode damo v multipraktik in ga vključimo le toliko, da se sestavine pomešajo. Vodo dodajamo po potrebi po žlicah, da se sestavine sprimejo. Testo nato stresemo na rahlo pomokano delovno površino in na hitro pregnetemo, da dobimo gladko testo.
3.Ko meso vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo na 200 °C. Dobro polovico testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel model za pito premera od 20 do 22 cm. S penovko na testo razporedimo vse meso in ga prelijemo s toliko omake, da je prekrito. Preostalo omako vlijemo v kozico in prihranimo. Razvaljamo še preostalo testo in z njim prekrijemo pito. Odvečno testo odrežemo z ostrim nožem, rob pa utrdimo z vilicami. Iz ostankov testa izdelamo srce ter ga premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pomočimo ga v makova semena. Z jajcem premažemo tudi vrh pite, na katerega prilepimo srce. Pito pečemo od 30 do 40 minut, da testo postane zlato rjavo in hrustljavo. Omako segrejemo in postrežemo s pito. Za prilogo lahko ponudimo krompir in zeleno solato.
NAMIG: To jed lahko delno pripravimo tudi en dan prej. Zdušeno govedino ohladimo in shranimo do končne priprave v hladilniku. Tudi krhko testo hranimo v hladilniku.
Jurčkova juha s panceto in piro
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 5 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
· 50 g na kocke narezane pancete (ali slanine)
· 1 žlica oljčnega olja
· 1 lovorov list
· 1 na drobno nasekljana čebula
· 1 strt strok česna
· 1 l zelenjavne jušne osnove
· 150 g pire
· 1 manjša pest suhih jurčkov
· 2 paradižnika
· 6–8 manjših šampinjonov
· sol
· sveže mlet poper
· peteršilj in parmezan za posip
Priprava
1. Paradižnika za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo, ju olupimo, jima odstranimo semena in ju narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem od 2 do 3 minute pražimo panceto, dodamo lovorov list in čebulo, ki jo pražimo na nizkem ognju, da oveni ter postekleni. Dodamo česen in pražimo še nekaj sekund. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Piro splaknemo pod vodo in dobro odcedimo. Dodamo jo jušni osnovi skupaj z zdrobljenimi jurčki in paradižnikom. Kuhljamo od 25 do 30 minut.
2. Dodamo na četrtine narezane šampinjone in kuhljamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da se pira zmehča. Juho začinimo s soljo in sveže mletim poprom, razdelimo na krožnike ter posujemo s peteršiljem in parmezanom.
Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 2, 10. 01. 2023.