Nasveti

Možgani v formi

jk
7. 9. 2021, 20.17
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 20.18
Deli članek:

Male sive celice nikoli ne počivajo. Naših možganov preprosto ni mogoče ustaviti, kar pomeni, da so nenehno z nečim zaposleni. To samo po sebi ne pomeni, da smo zmeraj pametni, nasprotno: možgani, ki se ne ukvarjajo s primernimi vsebinami in jih ne soočamo s pravimi izzivi, se nagibajo k puhlosti, prav radi se prepuščajo neumnostim in zlahka se jih da zmesti. Strokovnjaki nas opozarjajo, da se moramo za dobro delovanje možganov tudi v zrelih in starejših letih potruditi kar sami.

zj
Možgani so mišica, zato jih lahko treniramo, kot pač vsako drugo mišico.

Možgani se nagibljejo k lenobi

Kljub temu da se ne morejo izključiti, so možgani nagnjeni k počasnosti in lenobi, če jih ne uporabljamo in nenehno stimuliramo. Veliko bolj zagnano delujejo, če so dobro motivirani, in to celo brez povezave s starostjo. Nasprotno: delovanje sivih celic se lahko z leti celo izboljšuje. A kako? Za izboljšanje sposobnosti učenja, nabiranja novih znanj in kompleksnega mišljenja je na voljo pet učinkovitih nasvetov. Z vajo lahko svojo podstreho dodobra prezračimo in jo spravimo v najboljšo možno formo. Potreben je le vsakodneven trening. Ker gre za našo duhovno prisebnost in jasno glavo, se vsekakor splača potruditi.

Zavrzimo rutino

Možgani so s svojimi milijardami živčnih celic izjemno sposobno omrežje. Vprašati pa se moramo, ali ta potencial zares izrabljamo ali pa smo privzeli dovolj ustaljenih navad, ki nam delajo naše vsakodnevno življenje bolj varno in preprosto. Slišati je lepo in prav, a na ta način postajajo, žal, naši možgani manj fleksibilni. Namesto da bi preizkusili kaj novega, se držimo utečenih poti, s tem pa se izpostavljamo nevarnosti, da naš duh otopi, saj možganov ne soočamo z novimi izzivi. Možgani z rutiniranim življenjem postajajo mišica, ki je več ne uporabljamo – ali pa je ne uporabljamo dovolj. Podobno kot za druge mišice pa tudi za možgane velja, da je dovolj, če začnemo z majhnimi spremembami. Spremenimo torej svojo običajno pot za sprehod ali začnimo kuhati po novih receptih. S tem aktiviramo drugačno mrežo nevronov, ohranjamo sive celice aktivne in jih varujemo pred staranjem. Tudi učenje novega inštrumenta ali tujega jezika ni slaba ideja, saj pri tem zelo krepimo sposobnost asociativnega mišljenja in domišljijo. Obiskujmo razstave, predstave in kino, širimo si obzorje ter uporabljajmo kognitivne rezerve.

Redno gibanje

Živahno delovanje možganov je med drugim precej odvisno od tega, kako razgibano je naše življenje. Telesno gibanje ima močan učinek na možgane. Že samo trikrat na teden po 30 minut gibanja je dovolj, da izboljšamo svoje miselne zmogljivosti. V telesu imamo superbeljakovino, ki krepi rast živčevja v možganih in jo označujemo s kratico BDNF – brain-derived neurothropic factor. Raziskave so pokazale, da jo izločajo predvsem aktivne mišice, zato z gibanjem krepimo rast novih možganskih celic. BDNF izboljšuje tudi povezljivost med celicami, s tem pa našo učno zmogljivost. Že samo preprost sprehajalni tempo je dovolj, da so možgani, z njimi pa sive celice, bolje prekrvljeni, s čimer se okrepi zbranost in izboljša sposobnost pomnjenja. Sprint zviša produktivnost možganov kar za petino. Vzdržljivostni športi, kolesarjenje, pohodništvo ali plavanje pa dvignejo raven dopamin in adrenalina, ki povečujeta storilnost. Si želimo izboljšati koordinacijo in zbranost? Lotimo se joge ali golfa. 

Razvijajmo vztrajnost

Zagotovo niso vse naloge, ki nam pridejo naproti, po našem okusu. Vendar ne vrzimo puške v koruzo. Kogar že prva težava, na katero trči, odvrne od nadaljnje poti ali pa se, da ne bi zašel v konflikt, raje izogne izzivu, škoduje sam sebi. Nasprotno je vztrajnost za človeka zelo koristna, saj ohranja možgane mladostne. Na Univerzi Freiburg so dokazali, da se tako zmanjša nevarnost obolenja za Alzheimerjevo boleznijo za skoraj polovico. Vsekakor se splača, če ostanemo trdno na svoji poti, se ne prepuščamo malodušju in z vztrajnostjo premagujemo ovire, dokler ne dosežemo cilja. Prav napori so sprožilci dopamina in acetilholina, hormonov, ki krepita sposobnosti kognitivnega sistema – prav posebej delovanje spomina. 

Bodimo radovedni

Možgani ljubijo novitete. Kadar zaznamo kaj presenetljivega, si želijo še več neznanih izkušenj, saj te aktivirajo delovanje centra, ki izloča nagrado (dopamin). Ta se aktivira zmeraj, ko se naše telo znajde v novi situaciji in jo obvlada. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 36, 7.9. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov