Sestavine:
· kozarec (200 g) vloženih izkoščičenih črnih oljk
· žlica kaper (bolje soljenih kot vloženih)
· 2–3 žlice pinjol (če želite prihraniti, vzemite cenejša sončnična semena)
· 1 velika žlica paradižnikovega koncentrata iz tube
· 2 žlici oljčnega olja
· 1 čajna žlička balzamičnega kisa
· sol in poper po okusu
· 2 drobno sesekljana stroka česna
Priprava:
1. Pinjole (ali sončnična semena) popražimo v teflonski ali keramični ponvi. Če kupimo oljke, vložene v kisu, jih na cedilu splahnemo z vodo in pozneje dodamo kanček več oljčnega olja.
2. Oljke stresemo v posodo, dodamo kapre, pinjole, paradižnikov koncentrat in začimbe ter zmeljemo s paličnim mešalnikom v namaz. Na koncu dodamo še česen (če bi ga zmiksali, bi bil okus premočan) ter dobro premešamo.
3. Okrasimo z nekaj prihranjenimi oljkami in lističi cvetov ognjiča ter postrežemo z dobrim domačim črnim kruhom in kozarcem terana.
***null***