Nasveti

Naravne rešitve pri boreliozi

Lara Jelen
19. 5. 2021, 09.08
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 09.11
Deli članek:

Knjiga, ki jo je napisal ameriški zdravnik Bill Rawls, ni prva, ki govori o limski boreliozi, bolezni, ki jo prenašajo klopi. A je v tujini požela ogromno zanimanja, saj se je zdravnik splošne medicine s to boleznijo srečal tudi sam in jo prebolel z naravno, zeliščno terapijo. V svoji knjigi med drugimi predstavi rastline, ki so mu bile pri tem v pomoč.

Shutterstock
Naravne rešitve pri boreliozi

Knjiga nosi naslov Unlocking Lyme: Myths, Truths and Practical Solutions for Chronic Lyme Disease. Bill Rawls v njej, pa tudi v svojih člankih na spletu, pojasnjuje, kako deluje vnetje, ki pogosto spremlja ljudi, okužene z limsko boreliozo. »Predstavljajte si, da se akutno vnetje odvija v tkivih po telesu in se nikoli ne pozdravi. Prav to se zgodi s kronično boreliozo. Gonilna sila so bakterije, ki napadajo celice. Ne gre za popolno invazijo, kot bi pri akutni okužbi, denimo pljučnici. Gre za zahrbtno migracijo bakterij v tkiva po telesu – v možgane, srce, sklepe, mišice, ledvice, črevesje – povsod. Ko borelije (bakterije borelioze) po vbodu klopa vstopijo v krvni obtok, bele krvne celice žrejo bakterije, da bi se jih znebile. Vendar poznajo borelije prefinjene načine, kako ostati živ. Bele krvne celice nenamerno postanejo sredstvo za transport bakterij v tkiva po telesu. Bakterija borelioze – Borrelia burgdorferi je znotrajcelična, kar pomeni, da okuži celice in živi znotraj njih,« opisuje. Kroničnega vnetja ne morete videti, ga pa občutite. Kaže se kot nelagodje v sklepih, okorelost, splošna bolečina, utrujenost, nizka vzdržljivost, možganska megla, počasna mentalna aktivnost, depresivno razpoloženje in vsi drugi simptomi, povezani s kronično boreliozo.

Neskončni krog bede. Ni nujno, da bo vsak, pri katerem so zdravniki potrdili okužbo z boreliozo, občutil posledice. »Zdrava oseba, ki jo vbode klop, morda nima veliko akutnih simptomov in morda nikoli ne razvije kroničnih simptomov. A to ne pomeni, da so bile bakterije izkoreninjene iz telesa. V tkivih lahko mirujejo vse življenje. Potrebna je le sprememba zdravja celic, da mirujoče bakterije izplujejo na površje in napadejo več celic. Ko imunski sistem izgubi sposobnost, da mikrobe zadrži pod nadzorom, se to v tkivih kmalu začne kazati kot vojno območje. Celice trpijo. Pokažejo se simptomi. To postane neskončen krog bede,« pravi dr. Rawls. Takšne izbruhe lahko po njegovih ugotovitvah med drugimi preprečimo s skrbjo za zdravje naših celic, ki jih v osnovi najbolj ogrožajo slaba prehrana (predvsem predelana, preobremenjena z ogljikovimi hidrati in rafiniranimi maščobami), strupeno okolje (prosti radikali in naravni toksini, kot je plesen), kronični stres in posledično pomanjkanje spanca, fizični stres (čezmerna telesna aktivnost in neprestano sedenje sta enako škodljiva) ter mikrobi, ki jih poleg klopov prenašajo nekatere druge bolezni, kot je denimo gripa ali covid-19. Vsaka vrsta mikrobne okužbe lahko prispeva h kroničnemu vnetju, opozarja.

Jemanje zelišč vam lahko prinese prednost. Pri zapletih po okužbi z boreliozo si je v Sloveniji že marsikdo pomagal s ščetico. A ta očitno ni edina naravna učinkovina, ki lahko koristi. »Uživanje zdrave prehrane, življenje v čistem okolju, obvladovanje stresa in ohranjanje aktivnosti so zelo pomembni za ohranjanje zdravih telesnih celic. Vendar pa lahko kemične snovi v rastlinah, opredeljenih kot zelišča, to zaščito dvignejo na višjo raven. Jemanje zelišč vam lahko prinese prednost, ki jo potrebujete za premagovanje kroničnega vnetja in vrnitev v normalno življenje,« meni zdravnik, ki priporoča uživanje standardiziranih rastlinskih izvlečkov. Razkriva presenetljivo pestro paleto svojih najljubših zelišč za ublažitev sistemskega kroničnega vnetja. Med njimi najdemo japonski dresnik, mačji krempelj in kitajsko čeladnico, za katere je bilo vraziskavi leta 2020 na univerzi Johns Hopkins ZDA v treh študijah ugotovljeno, da so celo učinkovitejši proti Borrelii burgdorferi kot antibiotika doksiciklin in azitromicin. Nikar torej ne zanemarimo koristi, ki jih lahko dobimo iz narave.

Več v reviji Zarja Jana, št. 2018.5. 2021

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan