Nasveti

Kvačkano velikonočno jajce

Ksenija Konvalinka
1. 4. 2021, 23.43
Posodobljeno: 1. 4. 2021, 23.44
Deli članek:

Kvačkano votlo velikonočno jajce je čudovit okrasek na pomladni vejici. Da ga izdelate, potrebujete samo malo potrpljenja. Sploh ni treba, da ste izkušen mojster kvačkanja, po spodnjih navodilih bo šlo odlično tudi začetniku z osnovnim znanjem. Tekst in izdelava: KSENIJA KONVALINKA, foto: JAKA KOREN

Zarja Jana
Kvačkano jajce

Potrebujemo:

bombažna preja, tanka, na primer runolist

kvačka 1 mm ali 1,25 mm

voda in sladkor v enakem razmerju

balon

škarje

Izdelava:

Najprej naredimo vozel in 10 verižnih zank ter zapremo s polgosto petljo v krog.

1. krog: Naredimo 3 verižne zanke skozi notranjost kroga. Nato ovijemo nit in naredimo šibično petljo. V tem krogu naredimo 18 šibičnih petelj, vključno z začetnimi tremi verižnimi zankami, ki štejejo za eno. Na koncu zapremo s polgosto petljo v tretji člen začetne verižne zanke.

2. krog: Naredimo 5 verižnih zank. Nato ovijemo in skozi izhodiščno zanko naredimo šibično petljo. Skozi isto izhodiščno zanko ovijemo še dve šibični petlji, tako da dobimo tri. Nato dve zanki preskočimo, gremo v tretjo zanko in naredimo skozi to zanko nove tri šibične petlje. Naredimo dva člena verižne zanke in skozi isto zanko nove tri šibične petlje. Tako dobimo školjkico iz šestih šibičnih petelj, ki ima vmes dve verižni zanki. Do konca kroga tako dobimo 6 školjkic. Šesto školjkico dobimo tako, da naredimo dve šibični zanki skozi isto zanko, iz katere smo na začetku izdelave kroga naredili pet verižnih zank. Združimo v krog s polgosto petljo skozi tretji člen začetne verižne zanke. V 2. krogu se školjke med seboj stikajo.

3. krog: Naredimo 5 verižnih zank in spet školjko, vendar delamo tako, da med školjkami nasnujemo po dve verižni zanki. Tako počasi širimo obod, da dobimo obliko jajca.

4. krog: Ponavljamo školjke iz šestih šibičnih petelj, ki imajo vmes po dve verižni zanki, s tem da nasnujemo med školjkami 3 verižne zanke.

5., 6., 7. in 8. krog: Ponavljamo školjke iz šestih šibičnih petelj, ki imajo vmes po dve verižni zanki, s tem da nasnujemo med školjkami po 4 verižne zanke.

9. krog: Ponovimo postopek iz 4. kroga.

10. krog: Ponovimo postopek iz 3. kroga.

11. krog: Ponovimo postopek iz 2. kroga.

12. krog: Delamo drugače. Začetek je enak, najprej naredimo polgosto petljo, nato verižni zanki, ovijemo in začnemo delati šibično petljo. Te ne zaključimo, temveč nanizamo zanko na kvačko, tako da imamo dve zanki. Ponovno ovijemo za izdelavo šibične petlje, vendar ne zaključimo in pustimo zanko na kvački, tako da imamo na kvački tri zanke. Ovijemo in gremo s kvačko skozi vse tri zanke.

Pri naslednji školjkici gremo v vmesnem verižnem prostoru spet delat šibično petljo, vendar je ne zaključimo, temveč pustimo zanko na kvački. Potem enako še dve šibični petlji, in ko imamo na kvački štiri zanke, ovijemo in gremo s kvačko skozi vse 4 zanke. Enako ponovimo pri vseh drugih školjkicah in na ta način zožimo jajce na vrhu.

Ko naredimo takšno ožanje nad vsemi šestimi školjkicami, s polgosto petljo zaključimo na začetku vrstice, prestrižemo nit in jo potegnemo skozi zanko, da zategnemo. Nit naj bo daljša, da lahko s kvačko in osnovnim vozlom naredimo zanko za obešanje.

NAMIG

Ko imamo jajce nakvačkano, se lahko prepustimo domišljiji in ga dodatno okrasimo.

Še zadnji korak: Vzamemo balonček, ga potisnemo v jajce skozi izhodiščno luknjico, tako da je luknjica za napihovanje zunaj jajca. Balonček napihnemo, kolikor gre, in naredimo vozliček ali pa balonček zavežemo z vrvico. Naj bo na otip čim bolj čvrsto.

Segrejemo sladkor v vodi, da se stopi. Ohladimo na temperaturo približno 40 ali 50 stopinj Celzija in povaljamo jajce v sladki tekočini, da je izdelek povsem moker. Potem ga vzamemo iz posode, položimo na prtič iz blaga ter sušimo do 24 ur. Predvsem na začetku sušenja, ga malo premikamo, da se suši na suhem.

Ko je jajce suho, previdno predremo balonček in ga vzamemo iz jajčka.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan