Nasveti

Kako hčerki pojasniti trenutno dogajanje?

Eva Hrovat Kuhar
11. 5. 2020, 21.59
Deli članek:

Delam od doma, mož tudi. Otroka sta šolska, sin je v četrtem razredu, hči v drugem letniku srednje šole in njuni stiki s šolo potekajo kar v redu, zdaj smo se že čisto navadili na nov sistem. Sin sproti naredi, kar mu učiteljica pošilja. Nekaj težav je bilo na začetku pri hčerki, ker se učitelji niso poenotili in smo dobivali naloge po kar nekaj kanalih ter z različnimi navodili. Na srečo se oba z možem na računalnik in splet kar dobro spoznava, tako da nam to ni povzročalo težav. Tudi z računalniki nimamo problemov, dovolj jih je za vse. Bolj me jezi drugo dogajanje, predvsem politično. Ne razumite me narobe, strinjam se z nekaterimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa, ne pa z vsemi. Oba z možem sva nemirna, ker vsak dan prileti kakšna nasprotujoča si informacija. Sin je še premajhen, da bi kaj razumel, hči pa že sprašuje, tudi kadar sliši naju, ko se skoraj vsak večer ob poročilih jeziva. Ta grozljiva zmeda z zaščitnimi maskami? Kaj naj ji odgovorim, ko me vpraša, zakaj bi bile bele gumice boljše kot rdeče? Kako naj ji razloživa, zakaj tisti, ki nam ukazujejo omejitve in tudi stojijo za kaznovanjem tistih, ki jih ne upoštevajo, sami enake zapovedi tako zlahka kršijo? Ali se pred njo ne bi smela o tem pogovarjati? Morda potem ne bi bila pozorna na vso to zmedo. Lepo prosim za pomoč, koliko je sploh pametno vpletati najstnico v ta cirkus. Ingrid

Jaka Koren
Svetuje Eva Hrovat Kuhar

Pojdiva lepo po vrsti

Najprej moram pokomentirati vaš odnos do spremenjenega načina šolanja, takih izkušenj je kar premalo. Starše je sistem presenetil, moram pa reči, da je učitelje tudi. Verjamem, da so na začetku razlage in naloge prihajale različno. Kot starši so se tudi učitelji na začetku iskali in preizkušali, kaj bi bilo bolje.

Z veseljem slišim, da ste se znašli

Pri tem imata vidva veliko vlogo, saj po opisu sodeč, nista nič kaj dosti komplicirala ob spremembah, poleg tega vam je šlo na roko vaše znanje in končno tudi razpolaganje s potrebno opremljenostjo. Bistveno težje so se znašli v družinah, kjer si z računalniki niso tako zelo domači, pa tudi tam, kjer jim težave povzroča nekoliko zastarela tehnologija. Vseeno pa menim, da veliko težav ali »netežav« izhaja iz odnosa staršev do sprememb, kar otroci posrkajo. A hkrati imam občutek, da so se trenutno zadeve nekoliko umirile in ustalile, kot bi se vsi vsaj približno navadili na tak način dela.

Pri maskah nisem dovolj pametna

Tudi jaz nisem mogla verjeti svojim ušesom, ko sem slišala, da je edina napaka teh (na videz papirnatih) mask barva elastike. Bela namesto rdeče – tudi meni se je to zdela tako absurdna razlaga, da si tega pri najboljši volji ne znam pojasniti, pa imam rdečo barvo zelo rada. Morda česa ključnega ne razumem? Morda pa rdeče bolj asociirajo na kuhinjske elastike kot bele in so s tem videti še manj »ta prave«? Res ne vem. Mislim, da nam bodo take izjave ostale kot zanimivi citati, ko bo enkrat življenje spet zaplulo v mirnejše vode.

Več v reviji Zarja Jana št. 19, 12. 5. 2020

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno