Nasveti

Frizer, kdo bo tebe dočakal

Katja Božič
13. 4. 2020, 22.01
Deli članek:

Med številnimi predlogi za sproščanje ukrepov v teh dneh je eden najglasnejših predlog za odprtje frizerskih salonov. Obrtno podjetniška zbornica jih je uvrstila v skupino z avtoservisnimi delavnicami, trgovinami s tehničnim blagom, lokali s prehrano za prevzem, kemičnimi čistilnicami, gradbenimi deli ..., ki naj bi začeli delovati takoj po velikonočnih praznikih, seveda skladno s priporočili NIJZ in ustreznimi protokoli. Na to se je odzval celo Jelko Kacin, ki je hudomušno dejal, da moški sicer nimajo toliko težav, saj se lahko ostrižejo na balin, »damske frizure pa so bolj zahtevne«.

shutterstock
Nasvete za striženje lahko najdemo na youtubu.

Glasbenik Jan Plestenjak si je svoje valovite lase s srebrnimi nitmi prejšnji teden preprosto obril. Le kdo bo čakal frizerja! Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič se je pošalila, da bomo, če bo epidemija trajala, čez mesec ali dva vsi pač bolj naravni, kar sploh ni slabo. »Morda bom čez dva meseca tudi jaz dolgolaska.« Zvezdana Mlakar, izjemno ponosna na svoje sijoče, močne in dolge lase, ima menda malce težav edinole z narastkom. Pravi, da to rešuje s kapami, rutkami in čopom. Zaradi terapije literam ji lasje hitreje rastejo, zato se mora pogosteje barvati in je redna gostja frizerskega salona. Nazadnje ni več zdržala; kupila si je barvo za lase in si narastek pobarvala sama, »kjer sem si lahko,« se smeji. »Sem ravno premišljevala, kaj v tem času najbolj pogrešam, in ugotovila, da frizerja zaradi barvanja in masažo, ker zdaj veliko več delam na vrtu in me boli križ.« Tudi sama sem tako rešila težavo z barvanjem – ko nisem mogla več gledati svojega narastka, pa čeprav me vidijo samo družinski člani. Občutek, ko si sveže pobarvan in urejen, je pač vreden petih ur z naravno barvo na glavi. V nasprotju s prijateljico, ki se je odločila ta čas izkoristiti ter svoji koži, lasem in nohtom privoščiti predah od nenehnega lakiranja, friziranja, barvanja in ličenja. Verjetno se bomo potem, ko bomo spet pokukali iz svojih domov, marsičemu nasmejali. Rezultati, ko prime v roko škarje ali aparat za striženje las žena in ostriže moža ali otroka, niso vedno najboljši. Kolegica je nedavno svojega enoinpolletnika zaposlila z gledanjem televizije, da bi ga s strižnikom postrigla. Mali je nekajkrat umaknil glavo, pa je aparat zašel in zdaj je, kakor pač je. No, saj bodo lasje hitro spet zrasli. 

Frizerski saloni se znajdejo po svoje. Eni bolj, drugi manj. Pri enem najbolj znanih v Ljubljani ponujajo osebno svetovanje po videoklicu, potem ko naročite barvo za lase. Strokovnjak pogleda lase, določi pravi odtenek, razloži, kako se sami pobarvate, priporoči ustrezno nego in pripravi izdelke za barvanje na domu, ki jih prejmete v paketu. Še nekaj salonov je poklicalo svoje stranke, da jim lahko na dom pošljejo barve, tudi salon Piskar: »Ženske nam poročajo, da jim pri barvanju ponavadi pomagajo možje,« se smeji Klavdija Piskar. »Glede moških frizur pa se nekatere ženske z aparati za striženje kar znajdejo. Za moško striženje je res najbolje gledati videoposnetke na Youtubu. Tega je ogromno.« Čas epidemije so v njihovem salonu izkoristili za svoje spletne strani, kar so že dolgo načrtovali, pa se nikakor lotili. »V to smo vključili vse zaposlene, da bomo tudi po spletu kasneje ozaveščali ljudi z znanjem, ki jim bo prišlo prav.« Salon so pripravili tako, da ga lahko že jutri odprejo. »Vse smo dezinficirali, pripravili zaščitno opremo, prepričana sem, da bomo morali delovati po posebnem protokolu,« zaključuje Klavdija, ki nam je prijazno dala tudi nekaj nasvetov glede barvanja in striženja. Frizerski raj se torej počasi odpira, a vrste bodo dooolge ...

* Protokoli NIJZ za frizerske salone. V salonih, kjer imajo več stolov, naj bo zasedena samo polovica stolov, v primeru majhne kvadrature salona pa naj bo prisotna le ena stranka. Obvezna naj bo uporaba zaščitnih mask, tako frizerja kot stranke – ob seveda ustrezni higieni (redno razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, zračenje itd.).

Zarja Jana št. 15, 14. 4. 2020

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!