Beluševi ocvrtki s čemaževo skuto
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
- 400 g belih in zelenih belušev (olupljenih in na drobno narezanih)
- 100 g korenčka
- 100 g pora
- 4 žlice moke
- 2 jajci
- sol
- poper
- 1 žlička karija
- olje za peko
ČEMAŽEVA SKUTA
- 250 g pretlačene skute (z 10 odstotki maščobe)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 10 listov čemaža (na drobno narezanih)
- sol
- poper
Priprava
1. Korenček ostrgamo in narežemo na drobne koščke. Por po dolgem razpolovimo, operemo in prav tako narežemo na koščke. Zelenjavi dodamo moko, jajca, sol, poper in karijev prašek ter dobro zmešamo.
2. V teflonski ponvi segrejemo malo olja. Z žlico zajemamo pripravljeno maso, jo polagamo na vročo maščobo, nekoliko sploščimo in ocvrtke na obeh straneh hrustljavo spečemo. Poberemo jih iz ponve in shranimo na toplem.
3. Vse sestavine za čemaževo skuto dobro zmešamo, po okusu začinimo in ponudimo z beluševimi ocvrtki.
Čemaževi njoki
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
- 750 g mokastega krompirja
- 120 g fino zmletega pšeničnega zdroba iz trde pšenice (durum)
- 1 žlica ostre moke
- šopek čemaževih listov
- 50 g naribanega parmezana
- 3 rumenjaki
- sol
- poper
OMAKA
- ½ limone
- 100 g masla
Priprava
1. Krompir dobro operemo, neolupljenega zložimo v cedilo in postavimo v posodo za kuhanje v pari. Pokrijemo ga in v pari osoljene vode skuhamo do mehkega. Vodo odlijemo, kuhan krompir pa damo v posodo in pustimo, da na izključeni električni plošči izpareva. Da bodo cmoki lepo rahli, se mora krompir čim bolj posušiti. Še vroč krompir olupimo in pretlačimo.
2. Čemaževe liste operemo in narežemo na tanke trakove. Pretlačenemu krompirju dodamo zdrob, moko, čemaž, parmezan, rumenjake in začimbe. Sestavine hitro zgnetemo v mehko testo. Razdelimo ga na dva do štiri dele in na delovni površini, ki smo jo potresli z zdrobom, oblikujemo v največ 2 cm debele svaljke. Razrežemo jih na od 3 do 4 cm dolge njoke in nekoliko sploščimo s pomokanimi vilicami.
3. Limonino lupino na drobno naribamo in iz limone iztisnemo sok. V primerni ponvi segrejemo maslo z limonino lupino in sokom.
4. Njoke do čvrstega skuhamo v zadostni količini vrele posoljene vode. Ko priplavajo na površino, jih s penovko poberemo iz vode in pretresemo na toplem limonovem maslu.
Piščančje prsi s čemaževo omako
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
- 4 fileji piščančjih prsi (pribl. 600 g)
- sol
- poper
- 1 žlica kuhanega masla ali olja za pečenje
- 1 šalotka
- 1 žlica masla za dušenje
- 1,5 dl suhega vermuta
- 2,5 dl perutninske jušne osnove
- 50 g hladnega masla
- šopek čemaža
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 °C. Kose piščančjega mesa začinimo s soljo in poprom ter na obeh straneh na kuhanem maslu ali olju močno popečemo (2 minuti). Meso preložimo z maščobo vred v pekač in pečemo v pečici še približno 15 minut.
2. Medtem olupimo šalotko, jo na drobno nasekljamo in steklasto zdušimo na žlici masla. Zalijemo z vermutom in dolijemo perutninsko osnovo. Na močnem ognju do polovice povremo. Hladno maslo narežemo na koščke, čemaž na tanke trakove.
3. Omako povežemo s koščki hladnega masla ter začinimo s soljo in poprom. Dodamo čemaž in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Piščančje meso poševno narežemo na rezine in skupaj z vročo čemaževo omako serviramo na tople krožnike. Zraven tekne pečen krompir.
Čemaževo olje in maslo
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: 5 dl olja in 30 dag masla
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
OLJE
- 30 čemaževih listov
- 4 dl oljčnega olja
- sol
- poper
MASLO
- 20 čemaževih listov
- 250 g masla
- sol
- poper
Priprava
1. Čemaževo olje pripravimo tako, da liste operemo, osušimo in na drobno narežemo. V možnarju jih zmečkamo v pasto. V tankem curku dolivamo olje in mešamo. Olje po okusu začinimo s soljo in poprom. Čemaževo olje je odlično za pripravo solat ali mariniranje zelenjave.
2. Čemaževo maslo pripravimo tako, da čemaževe liste prav tako zmečkamo v možnarju. Maslo narežemo na drobne kocke, dodamo k zmečkanemu čemažu in vse skupaj na hitro zmešamo z ročnim mešalnikom; začinimo s soljo in poprom. Čemaževo maslo dobro tekne, če ga namažemo na črni kruh in zraven ponudimo še redkvice. Lahko ga pa postrežemo tudi k mesu z žara. V hladilniku ga lahko hranimo kar nekaj časa.
Pečeni svinjski zrezki s čemaževim pirejem
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: srednje zahtevno
Sestavine
- 4 svinjski zrezki (od plečeta) po 160 g
- sol
- poper
- malo moke
- olje za peko
- 1,25 dl belega vina
- malo juhe ali vode
- 1 žlica kumine
ČEMAŽEV PIRE
- 600 g surovega olupljenega krompirja
- 1,25 dl mleka
- 20 čemaževih listov
- 1 žlica masla
- sol
- poper
Priprava
1. Najprej pripravimo pire. Krompir narežemo na rezine in v rahlo osoljeni vodi do mehkega skuhamo; odcedimo in pustimo, da tekočina izpari. Mleko zavremo. S čemaževih listov odstranimo peclje. Liste na drobno narežemo in stresemo v vrelo mleko. Dodamo maslo in odstavimo. Krompir pretlačimo, dodamo k mleku, začinimo s soljo in poprom, dobro premešamo in pire shranimo na toplem.
2. Zrezke začinimo s soljo in poprom ter povaljamo v moki. V ponvi segrejemo olje, zrezke na obeh straneh popečemo, nato pa na blagi temperaturi pečemo približno četrt ure. Meso poberemo iz ponve in na toplem prihranimo.
3. Sok od pečenja zalijemo z belim vinom, dolijemo juho, dodamo kumino in povremo do primerne gostote. Omako po okusu začinimo. Pečene svinjske zrezke ponudimo s čemaževim pirejem in sveže pripravljeno omako.