Želodova kava blaži mnoge zdravstvene tegobe, o čemer je že v 19. stoletju pisal slavni nemški duhovnik in terapevt Sebastian Kneipp, utemeljitej Kneippovega zdravljenja z vodo. Pili so jo pri težavah s ščitnico, kadar jih je mučil mehur, se je na koži pojavil zoprni izpuščaj ali pa za spodbujanje teka. Pomagala naj bi pri slabi prebavi in trebušnih krčih, driski, pri menstrualnih težavah, pomanjkanju železa v krvi, pri putiki, hemoroidih, živčnosti, nespečnosti, povišanem krvnem tlaku in holesterolu. Pili naj bi jo od enkrat do dvakrat na teden, lahko tudi zvečer. Ker želod vsebuje veliko škroba, sladkor, beljakovine, maščobo, pa tudi tanin, zaradi katerega so pripravki iz njega grenki, ta kava ni bila najboljšega okusa. Grenčino so omilili z dodatkom mleka in sladkorja. Pili pa so jo lahko tudi otroci, saj ne vsebuje kofeina.
Več v reviji Zarja Jana, št. 39, 24. 9. 2019