Nasveti

Se rekreiramo ali degeneriramo?

Sanja Lončar
17. 9. 2019, 23.04
Deli članek:

Zarja Jana
Večina fizioterapevtov zgroženo ugotavlja, da obravnavajo vse bolj »zavožene« rekreativce.

Pozdravljeni, čas je za vpis v jesenske semestre vadbe in v naši skupini žensk smo se odločile premakniti. Vidimo, da je ponudba ogromna, in ne vemo, kaj izbrati. Vse smo že 50 in 60+. »Gravitacija« je za nas že problem. Mena nam je nakopičila kilograme. Skratka, nekaj bi rade storile za svoje telo. Tek se nam zdi super, ker je na odprtem in se v njem še nismo preizkusile. Ker pa prihajajo mrzli dnevi, bi bila verjetno primerna tudi kakšna dvoranska vadba. Ene predlagajo karte za fitnes, druge pa so bolj za jogo. Trenutno pijemo čaj po daljšem sprehodu in smo se spomnile, da bi tudi vas zaprosile za mnenje. Kaj bi nam najbolj koristilo za obnovo moči, pomlajevanje (zakaj pa ne) in krepitev zdravja.

5 Gracij

Ko sem svojo 80-letno mamo vprašala, ali bi se vrnila v Srbijo, je takoj izstrelila: »Ni šanse. Tam bi babo v mojih letih, ki pride vadit či gong, gledali, kot da se ji je zmešalo.« Mi je dalo misliti. Slovenija je res v marsičem posebna, tudi po tem, da imamo izjemno veliko možnosti za rekreacijo, čudovito naravo, ki omogoča vse, kar si zamislite, in tudi ljudi, ki se zavedajo pomena ohranjanja zdravja in kondicije. »5 Gracij« v zlatih letih, ki v gostilni premišljujejo, katero rekreacijo izbrati, bi v več kot polovici sveta veljalo za nekaj nezaslišanega.

Stari smo toliko, kolikor želimo. Oziroma toliko, kolikor se potrudimo. In tu se zaplete. Mnogi napačno mislijo, da več truda vedno prinese tudi boljši rezultat. Na splošno sta v Sloveniji pridnost in vztrajnost nacionalna simbola. To se zrcali tudi v našem pristopu k rekreaciji. Kot nasprotje življenjskemu slogu »pisarna–avto–kavč« vse bolj narašča priljubljenost ekstremnih športov, pri katerih ljudje premagujejo meje telesnih zmožnosti. Knjige tipa »kako je trgovski potnik po tem, ko je prebolel neozdravljivega raka, v 60. letu življenja postal ultramaratonec« se odlično prodajajo in navdihujejo množice.

Nekaterim res uspe ozavestiti in kultivirati moč, ki jo ima duh nad telesom, in tako doseči tudi to, o čemer navadni smrtniki menijo, da je nemogoče. Žal njihovi dosežki motivirajo številne posnemovalce, ki si mislijo: »Če je lahko on(a), bom tudi jaz.« In se lotijo maratonov, triatlonov, kolesarjenja okoli sveta ali osvajanja osemtisočakov, čeprav so še do včeraj »telovadili« le z računalniško miško, pritiskanje sklopke in stopalke za hitrost pa je bil njihov edini način premagovanja razdalj.  

»A pri vas vsi tečete maraton?« me je pred kratkim vprašal prijatelj iz Finske in je bil precej presenečen, ko nisem niti vedela, da ravno poteka eden izmed naših 30 maratonov. Od njega sem izvedela, da smo Slovenci svetovni rekorderji po številu maratonov (če računamo na število prebivalcev). Da bo vse še vznemirljivejše in adrenalinsko, tečemo tudi po planiški skakalnici velikanki, gonimo poni na Vršič, osvajamo Kristalno palačo, tečemo ponoči ali 106 kilometrov po gorovju … in da bo še zanimiveje, temu dodajamo še ovire (oviratlon). 

Pa je res večja obremenitev pot do boljše forme? Večina fizioterapevtov zgroženo ugotavlja, da obravnavajo vse bolj »zavožene« rekreativce. 

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 17. 9. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno