Naslednje leto sem šla v akcijo doma. Z otroki smo pobarvali jajčka, nekatera od zunaj, kot je običajno, druga pa od znotraj. Seveda smo se tega opravila lotili naravno, torej z naravnimi barvili iz kuhinje in z vrta. Po vsem eksperimentiranju lahko zdaj zanesljivo povem, kaj res deluje in kako naredimo res lepa pisana jajca. Poskusite še sami. Otroci zelo radi pomagajo pri tem in je res zabavno opravilo. Prav gotovo bodo tako obarvana jajca požela občudovanje in pozornost vseh povabljenih.
1. korak
Najprej jajca skuhamo, in sicer tako, da jih položimo v posodo le v eni plasti, prelijemo pa z mrzlo vodo, da so popolnoma prekrita. Vodo z jajci zavremo in kuhamo približno 5 minut. Odstavimo z ognja in pustimo pokrito še 15 minut. Nato jajca preložimo v mrzlo vodo, da se ohladijo. Če ravnate tako, lupina ne popoka in jajca niso preveč skuhana. Predolgo kuhana jajca namreč niso tako okusna, rumenjak postane temen in gumijast.
2. korak
Jajca olupimo. Sveža se težje lupijo, zato raje uporabimo teden dni stara jajca. Otroci radi pomagajo, vendar ponavadi niso dovolj spretni, da bi lahko sami jajca res lepo olupili. Pri nas smo uvedli tekmovanje, kdo najlepše olupi jajce, in so bili kar dobri rezultati na koncu.
3. korak
Olupljena jajca prerežemo na pol in odstranimo rumenjake. Iz teh naredimo nadev, do takrat pa jih damo v hladilnik.
4. korak
Najzabavnejše opravilo je barvanje. V skodelicah pripravimo različne barve.
Za roza barvo uporabimo sok rdeče pese. Svežo rdečo peso naribamo in ožmemo, da dobimo sok. Če imamo dober blender ali sokovnik, si lahko pomagamo z njim.
Za vijolično barvo skuhamo močan hibiskusov čaj. Uporabimo več vrečk čaja na eno skodelico in jih pustimo namakati, dokler se voda ne ohladi. Šele potem jih odstranimo in močno stisnemo. Kuhani jajčni beljaki se morajo v hibiskusovem čaju malce dlje namakati (vsaj 1 uro), da se obarvajo pastelno vijolično.
Za rumeno barvo uporabimo 2 ali 3 žličke kurkume na skodelico vrele vode.
Za oranžno barvo zmešamo sok rdeče pese s kurkumo. Ker se kurkuma rada posede in se ne stopi, večkrat premešamo.
Modrovijolično barvo dajo borovnice. Pest zamrznjenih borovnic skuhamo v skodelici vode. Ko se ohladi, precedimo.
Kot barvilo za kuhan beljak lahko uporabimo še zmrznjene robidnice, maline, sok aronije ali granatnega jabolka. Želela sem še zeleno obarvana jajca, a nisem bila prav uspešna. Koprive, regrat, špinača, peteršilj – vse je sicer beljak obarvalo, a ni bil pastelno zelene barve, kakršno sem želela.
Ko imamo pripravljene skodelice z različnimi barvili, vanje previdno položimo jajčne beljake. Pazimo, da so beljaki popolnoma prekriti z barvo in se ne dotikajo. Občasno jih obrnemo. Po nekaj minutah preverimo, ali so dovolj intenzivno obarvani.
5. korak
Ko smo z barvo zadovoljni, jajčne beljake odložimo na peki papir. Do nadaljnje uporabe jih shranimo v hladilniku. Tako počasi pobarvamo vse beljakove polovice.
Več v reviji Zarja št. 16, 16. 4. 2019.