Tatjana Trajkovska, dr. med., tritedenski program razstrupljanja po navodilih dr. Alejandra Jungerja izvaja že vrsto let, skozenj pa je vodila tudi mnoge svoje bolnike. »Namen tega programa je, da svoj prebavni trakt očistimo in obnovimo ter hkrati iz telesa izločimo strupe, ki so se nakopičili v celicah in tkivih. S tem ne izboljšamo le prebave, temveč tudi omogočimo telesu, da se okrepi njegov imunski sistem ter vklopijo mehanizmi obnove in samozdravljenja,« pojasnjuje. »Z današnjo prehrano namreč vnašamo v telo mnoge škodljive snovi (pesticide, herbicide v hrani, antibiotike v mesu in mleku, kemikalije, ki se uporabljajo v postopkih priprave hrane, konzervanse ...). Okolje je onesnaženo in tudi skozi zrak, vodo, ki jo pijemo, in kožo prejmemo škodljive snovi. Mnoge se v nas kopičijo in motijo delovanje organov. Hiter tempo življenja in stres dodatno poslabšata delovanje črevesja ter s tem imunskega in hormonskega sistema. Če izvedemo en tak mesečni program čiščenja na leto, telesu omogočimo, da se deloma očisti, obnovi in lažje najde ravnovesje. S spremembo prehrane zmanjšamo zakisanost telesa, ki je eden glavnih vzrokov za vnetje.«
Posledice in rezultati. Če se znamo pravilno razstrupiti, se lahko nadejamo marsikaterega pozitivnega učinka. »Pogosto ljudje opisujejo boljšo prebavo, manj težav z intoleranco na hrano, z alergijami in ponavljajočimi se vnetji, lahko izzvenijo glavoboli, težave s koncentracijo, bolečine v sklepih. Mnogi opisujejo manj tesnobe, brezvoljnosti, depresije, nespečnosti, izboljšanje kože, več energije, znižanje holesterola, telesne teže in pri nekaterih tudi krvnega pritiska in krvnega sladkorja,« pravi strokovnjakinja, a hkrati opozori, da se kljub navedenim koristim razstrupljanja nikakor ne smejo lotiti izgoreli, saj bi si napravili več škode kot koristi. O tem, komu se razstrupljevalna kura še odsvetuje, obvezno preberite v okvirčku ob članku. Če se ne najdete v rizičnih skupinah, dobrodošli, da se nam pridružite pri razstrupljanju, ki ga bo za bralce revije Zarja po programu dr. Jungerja vodila dr. Trajkovska.
Začnimo priprave. Program dr. Jungerja poteka v dveh fazah. »Najprej je na vrsti pripravljalna faza, v kateri telo počasi pripravimo na čiščenje. Traja navadno en teden, lahko tudi dlje. V tem obdobju izključimo živila, ki prispevajo k vnetju v telesu in dvigujejo raven krvnega sladkorja ter povzročajo zakisanost. To so izdelki iz bele moke (beli kruh, testenine, pecivo), sladkarije in sladkor, alkohol, mleko in mlečni izdelki, kava, konzervirana hrana, rdeče meso. Za nekoga, ki dnevno popije nekaj skodelic kave in se pretežno hrani s hitro pripravljeno hrano (sendviči, sladkarije, pice, jogurti...), je že to velika sprememba. Ko izločimo ta živila, lahko čutimo spremembe v počutju: glavobol zaradi odtegnitve kave, nerazpoloženje zaradi pomanjkanja sladkorja ...« V tem času pijemo veliko vode (najboljša je izvirska, če je seveda mogoče), si privoščimo sveže stisnjen zelenjavno-sadni sok, za večerjo zelenjavno juhico, za zajtrk pa polnozrnati kruh z jajcem ali humusom in zelenjavo. »Še boljše za zajtrk je prosena ali ovsena kaša, kuhana s sadjem in nekaj semeni, polita s kokosovim ali mandljevim mlekom. Za kosilo pojejte veliko zelenjave – naj bo raznolika, pripravljena na različne načine. Za prilogo so primerni riž, ajdova kaša, kvinoja, stročnice ali ekološko belo meso in negojene ribe,« svetuje.
Več v reviji Zarja št. 13, 26. 3. 2019.