Vsak nov trend, ki ga predstavijo nutricionisti in drugi strokovnjaki, povezani s prehranjevanjem, običajno dodobra pretrese naše prehranske navade, jih spreminja, postavlja pod vprašaj ali pa celo kar na glavo. Kaj že znanemu dodaja ali odvzema peganizem?
Kot marsikatera noviteta tudi peganska prehrana prihaja iz Amerike. Tamkajšnji zdravnik Mark Hyman je njen oče, nekoliko poenostavljeno povedano pa gre za združitev paleo- in veganskega prehranjevanja.
Vznik peganizma
Kdor vsaj bežno spremlja novosti in trende na področju prehranjevanja, ve dovolj, da ga kombinacija paleo- in veganske prehrane začudi. Le kako se da združiti dva tako različna koncepta: veganskega, ki scela zavrača hrano živalskega izvora, in paleoprehrano, ki se navdihuje v prehranjevanju jamskih ljudi in seveda temelji predvsem na mesu. Še bolj začudeni smo, ko izvemo, da se peganizem, temelječ na nizki vsebnosti ogljikovih hidratov, odpoveduje stročnicam, ki so pomemben del veganske prehrane, saj veganom nadomeščajo meso.
Obe izhodiščni dieti, veganska in paleo, veljata za zelo zdravi, poleg zdravja pa krepita delovno storilnost ter pomagata izgubljati odvečno težo. Dr. Hyman se je domislil, da bi združil kakovosti obeh ter osnoval novo, presežno kakovost – pegansko prehrano.
Kaj je bistvo peganizma?
Osnovni koncept peganske miselnosti je pravilo, da se odpovemo industrijsko obdelani hrani, glutenu in sladkorju. Jedro peganskega prehranjevanja sestavlja hrana brez kemičnih dodatkov, ojačevalcev okusa ipd., torej predvsem sveže pripravljene jedi. Nedvomno lahko rečemo, da je izhodiščna zamisel peganizma vsekakor zelo zdrava. Zdaj že vemo, čemu se peganizem odpoveduje. Kaj pa priporoča? Sadje in zelenjava sestavljata 75 odstotkov te diete, preostalo pa so meso, ribe in jajca. Maščobe črtamo ter jih zaužijemo le v oreških, avokadu ali oljčnem olju. Prav tako se peganizem odpoveduje mlečnim izdelkom, sladkorju, glutensko bogatim žitom in – kot že rečeno – vsem vrstam dodatkov: konzervansom, barvilom ter industrijsko predelani maščobi.
Več v Zarji št.12., 19.3.2019