Temelji na sveži zelenjavi, mesu, perutnini ali ribah ter jajcih, že tudi manjše količine dobro izbranega sadja pa zadovoljijo potrebo po vitaminih. Vsebuje še zdrava olja, oreške in semena, ki vsebujejo dragocene maščobne kisline. Tako zasnovana prehrana prispeva k boljšemu splošnemu počutju, bolj zdravi koži in pospešuje presnovo. Izgubljanje odvečnih kilogramov je le še dodatna prednost.
Začnemo lahko čisto preprosto. Opoldanski ali večerni obrok nadomestimo s paleojuho. Ta ne vsebuje moke ali zabele, a kljub temu nasiti. Prestala dva obroka pa sta, npr., takale: nekaj na oljčnem olju pražene zelenjave po lastnem izboru za glavni obrok, za zajtrk pa jajca, lahko pečena na oko, umešana ali kuhana.
Peleo superjuha
Sestavine: 500 g cvetače, 1 čebula, 3 žlice kokosovega olja, konzerva (400 ml) nesladkanega kokosovega mleka, sol, poper, 8 redkvic, šopek kreše, 200 g mlade špinače v listih, ščepec muškatnega oreška, 2 žlici kokosovih kosmičev, 1 žlička na grobo sesekljanega čilija.
Priprava: Cvetačo očistimo in natrgamo na grmičke, približno 4 grmičke pa razrežemo na srednje tanke rezinice, približno 0,5 cm široke. Čebulo sesekljamo. V večji kozici segrejemo 2 žlici olja ter popražimo čebulo, dodamo cvetačo, ki ni razrezana na rezine, in dušimo 5 minut. Potem dolijemo 500 ml vode in kokosovo mleko, zavremo, nato pa posolimo in popopramo. Pokrijemo in kuhamo na nižji temperaturi približno 12 minut.
Redkvice očistimo in narežemo na kolobarčke. Kreši odrežemo stebla in uporabimo samo liste. Špinačo očistimo, jo dodamo juhi in kuhamo še 2 minuti. Juho ukašimo s paličnim mešalnikom, dodamo muškatni orešek.
1 žlico olja segrejemo v ponvi ter približno 5 minut pražimo cvetačne rezine, ki jih ves čas obračamo z mešanjem, nato jih vmešamo v juho, prav tako juhi dodamo rezine redkvic, jo posipamo s krešo ter kokosovimi kosmiči, čisto na koncu pa še s čilijem.
Učinek posameznih sestavin paleo superjuhe
Redkvica – vsebuje grenčična olja, ki pospešujejo prebavo, s tem pa se tudi krepi naravna odpornost telesa.
Kokosovo mleko – je pomemben veznik v presnovi vitaminov, topnih v maščobi, ter zagotavlja dlje časa trajajoč občutek sitosti.
Kreša – čeprav je majhna, ima pri topljenju maščob prav čudežen učinek. Vse to zahvaljujoč eteričnim oljem, ki jih vsebuje.
Cvetača – je lahko prebavljiva, ker pa vsebuje veliko vitamina C, krepi našo odpornost.
Špinača – ima zelo malo kalorij, vendar nam daje občutek sitosti, saj vsebuje balastne snovi oziroma vlaknine.
Čili – pekoče sestavine v čiliju pospešujejo presnovo.