Za 4 osebe
Priprava in kuhanje: 90 minut
Sestavine:12 velikih ohrovtovih listov * sol * 200 g riža za rižote * 300 g šampinjonov * 1 liter zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * ščep suhih jurčkov * 4 žlice olja * 3 žlice sesekljanega peteršilja * kajenski poper ali ščepec čilijevih kosmičev * 150 ml belega vina.
Priprava:V osoljenem kropu kuhamo ohrovtove liste tri minute. Odcedimo jih, oplaknemo z mrzlo vodo, znova odcedimo in popivnamo do suhega. Debele žile listov izrežemo. V 600 ml juhe damo na drobno sesekljane (ali zmlete) suhe jurčke in pristavimo, da zavre. V juho vsujemo riž in ga v pokriti kozici kuhamo na šibkem ognju 15 minut. Medtem očistimo šampinjone. Na polovico prerežemo 200 g šampinjonov in jih v kozici za pripravo dušenih jedi popražimo na dveh žlicah olja, da zlato porjavijo. Solimo jih in jih skupaj s sesekljanim peteršiljem in čilijevimi kosmiči zamešamo med kuhan riž. Preostale šampinjone drobno sesekljamo. Na vsak ohrovtov list damo od dve do tri žlice riža z gobami. List od strani zapognemo čez nadev, nato pa zvijemo čvrst zvitek (kot kadar delamo sarme). Zvitke povežemo z bombažno kuhinjsko nitko. Po porcijah jih v kozici za dušenje zlato opečemo na eni žlici olja. Poberemo jih iz kozice. Na maščobi v kozici popražimo sesekljane gobe, da zlato porjavijo. Zalijemo jih z vinom in kuhamo, da omaka na polovico povre. V omako položimo zvitke, prilijemo 400 ml vroče juhe, nato pa v pokriti kozici dušimo jed 20 minut. Zvitke vzamemo iz kozice, omako pa gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Zvitke postrežemo z omako.
Več v Zarji št. 40, 2.10,2018