Sladoled iz dinje
Za 6 porcij
Priprava: 30 minut in zamrzovanje
Kuhanje: 5 minut
Sestavine:300 ml sladke smetane * 175 g sladkorja v prahu * 500 g na koščke narezane zrele dinje * sok 1 limone * dinjine rezine in sveže maline za okrasitev.
Priprava:V kozico damo smetano in sladkor. Pristavimo, da zavre in se sladkor razpusti. Odstavimo. Olupljeno, očiščeno semen in na koščke narezano dinjo damo v sekljalnik, dodamo limonin sok in zmeljemo v gladko kašo. Prilijemo prevreto smetano in ponovno vklopimo sekljalnik, da se vse premeša. Zmes zlijemo v strojček za sladoled in ga vklopimo. Ko je zmes zgoščena in napol zmrzla, jo preložimo v posodo, primerno za zamrzovanje, in postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo na krožnikih skupaj s krhlji zrele dinje, po želji ga okrasimo s svežimi malinami.
Progasti malinov sladoled
Za 12 porcij
Kuhanje: 10 minut
Sestavine:200 g malin in maline za okrasitev * 225 g sladkorja v prahu * 2 jajci in 4 rumenjaki * 600 ml sladke smetane * korneti * čokoladne mrvice.
Priprava:V kozico damo maline in 2 žlici sladkorja v prahu. Pristavimo in kuhamo na zmernem ognju, da se sladkor razpusti. Kuhamo še 5 minut, da se sadna kaša zgosti. Potem jo pretlačimo skozi gosto cedilo v skledo. Semena, ki ostanejo na cedilu, zavržemo. V skledo z okroglim dnom damo rumenjake, jajci in preostali sladkor. Stepamo z električnim ročnim mešalnikom, da dobimo spenjeno zmes. Skledo postavimo nad kozico, v kateri počasi vre voda. Pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. Stepamo z mešalnikom od 3 do 4 minute, da dobimo gosto in bledo kremno zmes. Odstavimo skledo in stepamo še toliko časa, da se krema ohladi. V drugi skledi stepemo smetano. Ko je čvrsta, jo primešamo ohlajeni jajčni kremi. Zmes damo v plitvo kovinsko posodo ali skledo, ki jo lahko postavimo v zamrzovalnik. V tankem curku prelivamo kremo s pretlačenimi malinami in le toliko pomešamo z vilicami, da nastane progast vzorec. Posodo prekrijemo s prilegajočo se prozorno folijo in postavimo za najmanj 6 ur v zamrzovalnik. Iz sladoleda oblikujemo kepice in jih postrežemo v skodelicah, okrašenih s svežimi malinami, ali pa kepice naložimo v kornete in potresemo s čokoladnimi mrvicami.