Piškoti z brusnicami in belo čokolado
Za 35 piškotov
Priprava in pečenje: 35 minut
Sestavine: 200 g zmehčanega masla * 50 g sladkorja * 50 g rjavega sladkorja * sol * 230 g moke * pol žličke pecilnega praška * pol žličke sode * 150 g bele čokolade * 2 žlički naribane pomarančne lupinice (bio) * 2 žlički posušenih brusnic.
Priprava: V skledo damo zmehčano maslo, beli in rjavi sladkor ter ščep soli. Z metlicami električnega ročnega mešalnika mešamo najmanj 8 minut, da dobimo spenjeno, kremasto zmes. V drugi skledi pomešamo moko, pecilni prašek in sodo. Po porcijah jo primešamo masleni zmesi. Belo čokolado na drobno sesekljamo ter skupaj z brusnicami in naribano pomarančno lupinico primešamo testu v skledi. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Z žličko zajemamo testo v skledi in polagamo na pekač kupčke. Med njimi naj bo najmanj 3 cm prostora, ker se med pečenjem razlezejo. V vroči pečici (ogreti na 180 stopinj) pečemo piškote 13 minut, da svetlo porumenijo. Ohlajene shranimo v tesno zaprti škatli.
Preprosti čokoladni piškoti
Za 10 piškotov
Priprava: 10 minut
Pečenje: 15 minut
Sestavine: 175 g zmehčanega masla * 85 g (rjavega) sladkorja * 200 g moke * 2 žlici kakava v prahu * 100 g čokoladnih kapljic (ali sesekljane temne čokolade).
Priprava: Zmehčano maslo in sladkor umešamo z leseno kuhalnico. Dodamo moko in kakav ter premešamo. Dodamo čokoladne kapljice in premešamo – najlaže kar z rokami. Testo razdelimo na dva dela. Vsak del oblikujemo v klobaso s premerom 5 cm. Zavijemo v prozorno gospodinjsko folijo in postavimo za najmanj 1 uro v hladilnik. Testo lahko v hladilniku počaka tudi nekaj dni ali pa ga zamrznemo za največ en mesec. Pečico ogrejemo na 180 stopinj (ventilacijsko na 160 stopinj). Testo narežemo na 1 cm debele ploščice. Piškote zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v vroči pečici od 12 do 15 minut. Ohladijo naj se na pekaču.