Nasveti

Počasi pečena martinova gos

Katja Kmet
8. 11. 2016, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Recepti za Martinovo pojedino

Shutterstock

Za 6 oseb

Priprava: 1 ura

Pečenje: 4 ure in pol

Sestavine: 1 gos (od 2 do 3 kg) * 400 g jabolk * 300 g čebule * 60 g masla * 1 zravnana žlička svežega majarona * 2 zravnani žlici rozin (po želji) * pol šopka peteršilja * 2 korenčka * pol pora * 1 gomolj zelene * 1 liter mesne juhe * 20 g medu * maslo in olje za pečenje * sol * poper * muškatov orešček.

Priprava: Gos pripravimo za peko: odrežemo ji vrhnja člena peruti in odstranimo maščobo iz trebušne votline. Gos oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo z zunanje in notranje strani. Kožo na več mestih plitvo prebodemo, da bo lahko med pečenjem izstopala maščoba. Gos natremo z mešanico soli in popra z zunanje in notranje strani. Pripravimo nadev: jabolka prerežemo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na koščke. Čebulo olupimo, prerežemo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo 40 g masla in popražimo jabolka in čebulo. Dodamo rozine (če nam je to všeč), majaron, sol, poper, muškatov orešček in sesekljan peteršilj. Dobimo nadev, s katerim napolnimo trebušno votlino gosi. Zadnjo odprtino gosi zapremo s pomočjo zobotrebcev in bombažne nitke: zobotrebce pretaknemo skozi kožo na obeh straneh odprtine, nato pa jih z nitko križasto prepletemo, zadrgnemo in tako stisnemo odprtino. Korenje olupimo in sesekljamo, prav tako zeleno. Očistimo por in ga narežemo na kolesca. Na štedilniku segrejemo v pekaču mešanico olja in masla. Dodamo narezano zelenjavo in jo med mešanjem popražimo. Na zelenjavo položimo gos s prsno stranjo navzdol. Pekač postavimo za štiri ure v pečico, segreto na 120 stopinj. Med peko gos večkrat polijemo z mesno juho in sokom, ki se nabira v pekaču. Ko se nabere v pekaču mast, ki se izteče iz gosi, jo posnamemo, po potrebi pa odlijemo tudi nekaj soka, če ga je preveč. Po štirih urah razpustimo v majhni kozici preostalih 20 g masla in mu primešamo med. Gos obrnemo s prsno stranjo navzgor. Premažemo jo z medenim maslom, temperaturo pečice pa zvišamo na od 200 do 220 stopinj. Gos pečemo še približno 20 minut, vmes jo nekajkrat premažemo z medenim maslom, da dobi lepo skorjico. Pečenko vzamemo iz pekača in jo previdno preložimo na pladenj. Pokrijemo jo s kosom aluminijaste folije in naj počiva 20 minut, da se sokovi umirijo. Omako iz pekača prelijemo in pretlačimo v kozico, mast posnamemo. Omako po okusu solimo in popramo. Gos razkosamo in ponudimo s prilogami in omako.

Več v Zarji št. 45, 8.11.2016

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce