Paradižnikova solata s kozicami
Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Sestavine: 3 žlice balzamičnega kisa * sol * 6 žlic oljčnega olja * 1 žlica limonovega soka * poper * 800 g pisanih mešanih paradižnikov (različnih barv in oblik) * 4 vejice bazilike * 4 vejice timijana * 1 vejica rožmarina * 8 žlic oljčnega olja * 12 kraljevih kozic (po 30 g, z lupino, a brez glave) * sok pol bio limone * 10 g masla * sol * 4 rezine belega ali kozjega sira * 1 mlada čebula * nekaj solatnih listov za okrasitev.
Priprava: Zmešamo solatni preliv iz kisa, soli, limonovega soka in šestih žlic olja. Začinimo s poprom. Paradižnike očistimo in narežemo, koničasti trdi del ob peclju zavržemo. Osmukamo baziliko in damo liste v skodelico mrzle vode, da počakajo. Očistimo solatne liste, jih operemo in odcedimo. Narežemo sir in ga damo na krožnik. Iz sesekljanih lističev timijana, rožmarina in štirih žlic olja zmešamo marinado ter jo pokapljamo po koščkih sira. Popopramo. Očistimo kozice: odstranimo lupino, z ostrim nožem pa nato še črevo. V ponvi segrejemo preostali dve žlici olja in pražimo kozice na srednje močnem ognju od dveh do tri minute. Solimo jih, popramo in začinimo z malo limonovega soka. Ponev odstavimo. H kozicam damo maslo, počakamo, da se razpusti, nato pa s sokom iz ponve pokapljamo kozice. Baziliko odcedimo in natrgamo na koščke. V skledo damo natrgane solatne liste, na vrh pa narezane paradižnike. Pokapljamo s solatnim prelivom, solimo in popramo. Na paradižnike damo koščke mariniranega sira in kozice. Potresemo z baziliko in pokapljamo s preostankom solatnega preliva. Ponudimo z opečenim kruhom.
Recepte za klasično grško solato, melonino solato s pršutom, pisano paradižnikovo solato, špinačno solato z avokadom, mediteransko solato iz pečene zelenjave, poletno solato s kuskusom in zeleno solato s kvinojo poiščite v Zarji št. 31, 2. 8. 2016