Češnjev clafoutis
Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Pečenje: 35 minut
Sestavine: za nadev: 450 g zrelih češenj * 3 žlice sladkorja in sladkor za posipanje * 3 žlice češnjevega žganja (po želji); * za testo: 20 g masla in maslo za model * 2 jajci * 3 žlice sladkorja in sladkor za posipanje * 1 vaniljev sladkor * 1 zvrhana žlica moke * 50 g mleka * 75 g sladke smetane * ščepec soli.
Priprava: Češnje izkoščičimo, nato jih pomešamo s sladkorjem in češnjevim žganjem ter pustimo v pokriti posodi stati 2 uri. Češnje se bodo prepojile s sladkorjem in bodo bolj aromatične. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Nepregorni model namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem. Model potresamo in obračamo, da se sladkor enakomerno prime, odvečni sladkor nato iztresemo. Za testo segrejemo v kozici maslo, da svetlo porjavi. Pazimo, da se maslo ne prežge, kajti potem je grenkega okusa. Kozico odstavimo, počaka naj na toplem. V veliki skledi stepemo jajci, sladkor in vaniljev sladkor, da dobimo kremasto zmes. Dodamo moko in jo gladko razmešamo. Nato počasi in med mešanjem prilijemo mleko, smetano ter dodamo sol in porjavelo maslo. V to testo sedaj zamešamo češnje s sokom, v katerem so se namakale. Zlijemo v namaščeni model. Model postavimo v vročo pečico in pečemo sladico od 30 do 35 minut oziroma toliko časa, da ostane nož, s katerim prepikamo testo, suh, ko ga izvlečemo. Potresemo s sladkorjem in ponudimo, dokler je sladica še topla, vendar naj ne bo prevroča.
Recepte za češnjeve torto, rulado, tiramisu in druge sladice poiščite v reviji Zarja št. 21, 24.5.2016