PREDLOGI ZA KOSILA
Solata s popečenimi puranjimi rezinami
Za preliv zmešajte žlico balzamičnega kisa, sol, poper in žlico olivnega olja.
Solato (radič, rukolo, endivjo, kristalko ali ledenko) očistite in narežite. Razpolovite 50 g češnjevih paradižnikov, polovico rdeče paprike narežite na trakove, pol čebule na rezine.
Puranji zrezek (približno 120 g) nasolite, narežite na trakove in jih popecite na žlici olja. Vse pripravljene sestavine zmešajte in prelijte s polivko ter potresite s pinjolami. Po želji dodajte še 25 g parmezana.
Čas priprave: 30 minut
Energetska vrednost: 389 kcal, 30 g beljakovin, 17 g maščob, 5 g ogljikovih hidratov
Fini medaljoni
20 g parmezana na grobo naribajte. Narežite steblo bazilike in 4 češnjeve paradižnike. Čebulo narežite na rezine. Iz 150 g svinjskega fileja narežite enakomerne medaljone in jih popecite na žlici olja.
Ko so pečeni, jih vzemite iz ponve in zavijte v folijo. Zatem hitro popecite še čebulo, paradižnik in neolupljen česen. Vse sestavine zmešajte in začinite z balzamičnim kisom, soljo in poprom. Posujte s parmezanom in baziliko.
Čas priprave: 20 minut
Energetska vrednost: 300 kcal, 41 g beljakovin, 13 g maščob, 4 g ogljikovih hidratov
Domači kruhki s pestom
Četrt šopka bazilike na drobno nasekljajte. Naribajte 10 g parmezana. Zdrobite s 40 g pinjol in žlico olivnega olja. Solite in poprajte. Na drobno nasekljajte česen in zamešajte v mešanico.
75 g moke, četrt vrečke pecilnega praška, četrt žličke soli, poper, preostanek parmezana in drobnjaka zamešajte s 60 ml vode. Pustite stati približno pol ure. Testo razdelite na dva dela in ju ovalno razvaljajte. Pekač obložite s papirjem za peko, nanj položite testo, ga namažite s pestom in pri 200 stopinjah pecite 10–15 minut. 5 minut pred koncem kruhka obložite z rezinami paradižnika in rahlo poprajte.
Čas priprave: 45 minut
Energetska vrednost: 390 kcal, 14 g beljakovin, 16 g maščob, 28 g ogljikovih hidratov
Dieto v celoti boste našli v reviji Zarja št.8, 23.2.2016