Polnjene krompirjeve kroglice – »papa rellena«
Sestavine: za krompirjevo oblogo: 1 kg krompirja (belega) + 2 jajci + 3 žlice sladke smetane + 1 žlička masla + 2 žlici jedilnega škroba (ni nujno) + sol + črni poper; za mesni nadev: 500 g mletega mesa (piščančjega, govejega ali mešanega) + žlica rozin + 2 jajci + 3 žlice olja + 1 srednje velika čebula + 2 stroka česna + 1 žlička rdeče sladke paprike + 6 črnih oliv + 50 ml pasiranega paradižnika + 3 vejice svežega peteršilja + žlička mletega koriandra + sol in poper; za cvrenje: 500 ml olja + 3 žlice jedilnega škroba; moka za roke proti prijemanju
Priprava: Krompir olupimo in ga v rahlo osoljeni vodi skuhamo. Nato ga ohladimo in dodamo sladko smetano, maslo in surovi jajci. Pretlačimo kot pire krompir. Če je preveč tekoče, dodamo jedilni škrob. Maso oblikujemo v kroglo.
Mesni nadev: V trdo skuhamo jajci. Na olju popražimo nasekljano čebulo. Dodamo še meso in sesekljan česen in pražimo nekaj minut. Nato ohladimo in vmešamo rozine, papriko, na koščke narezane olive, na koščke narezani jajci, nasekljan peteršilj, koriander ter po okusu solimo in popramo. Maso dobro premešamo z rokami, nato pa oblikujemo kot oreh velike mesne kroglice.
S pomokanimi rokami zajamemo za okoli pest krompirjevega testa in ga v desni dlani oblikujemo v okoli pol centimetra debelo okroglo površino. Nato v sredino postavimo mesno kroglico, jo ovijemo s krompirjevim testom, vse skupaj stisnemo, tako da se robovi dobro primejo skupaj. Nato kroglice povaljamo v jedilnem škrobu in jih ocvremo v dobro segretem olju. Kroglice morajo v olju plavati, cvremo jih, dokler ne dobijo zlate barve, od 2 do 5 minut. Kroglice polagamo na papirnate brisačke, da vpijejo maščobo od cvrtja.
Nasvet: Namesto sladke paprike lahko v mesni nadev vmešamo čili.
preostale recepte za jedi s krompirjem lahko preberete v reviji zarja št. 8., 23.2.2016