Nasveti

Martinovanje nekoliko drugače

Stane Mažgon
3. 11. 2015, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vrhunsko kulinarično doživetje v gostišču Grič s televizijko Mojco Mavec ter direktorjem projekta Odprta kuhna Liorjem Kochavyjem.

Šimen Zupančič
Martinovali smo z kulinaričnim šefom Luko Koširjem v gostišču Grič.

V gostišče Grič na robu vasi Šentjošt nad Horjulom nihče več ne zaide po naključju. Tja zdaj prihajajo gostje s posebnim namenom: da preverijo, kaj ponujajo letni čas, lokalna pridelava in mladi kulinarični šef Luka Košir. Preverili smo tudi mi, in to skupaj s televizijko Mojco Mavec ter direktorjem projekta Odprta kuhna Liorjem Kochavyjem.

Vest o Koširjevi inovativnosti in vrhunskih jedeh je že prestopila meje domačih krajev. Zanj vedo tudi v tujini, tako kot on ve za vse, kar se dogaja v prostranem in raznolikem kulinaričnem svetu, od Skandinavije do Azije. Ob tem še vedno prisega na lokalno pridelavo, neokrnjeno naravo in gozd v okolici, kjer rastejo zanimive rastline, ki se prav tako lahko znajdejo na krožniku, pa naj gre za gobe, kostanj ali lišaje.

Recept iz laboratorija Luke Koširja

Mlade gosje prsi s kostanjem, gosjimi jetri in brezovim sirupom

Sestavine: 4 polovice svežih  gosjih prsi, 4 rezine kakovostnih gosjih jeter (debeline 1,5 cm), 400 g svežega kostanja, 100 ml brezovega sirupa, 100 g rjavega masla.

Postopek: Kostanj spečemo in olupimo. Pečico segrejemo na 65 stopinj Celzija. Gosjim prsim narežemo kožico z ostrim nožem, da bo maščoba pri peki čim lažje odtekala. Po navadi je to karo vzorec ali več zaporednih zarez v mastno kožo, pri čemer moramo paziti, da ne zarezujemo do mesa, temveč le v mastno tkivo. Prsi pečemo na strani s kožo, le na koncu krajši čas še na drugi strani. Priporočljivo jih je peči v segreti litoželezni ponvi, v kateri stopimo le toliko masla, da se koža na prsih začne lepše topiti. Maščobo po potrebi med peko odlivamo. Pri pečenju (približno 10 minut) meso le premikamo po ponvi, tako da dobimo lepo karamelizirano kožo. Ta mora biti hrustljava, meso pa rožnato. Prsi pustimo odležati v segreti pečici približno 15 minut. Medtem v segreti ponvici hitro opečemo gosja jetra in jih prestavimo v pečico za 10 minut. Pred serviranjem v segreti ponvi stopimo maslo in jetrom dodamo prsi, ki jih spet opečemo, da koža postane hrustljava, dodamo kuhane in olupljene kostanje in prelijemo z brezovim sirupom. Pri karameliziranju moramo paziti, da se brezov sirup ne zažge. Preden jed postrežemo, jo še dodatno prelijemo s sirupom.

Nadaljevanje članka in še več receptov poiščite v reviji Zarja št.20, 3.11.2015






Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

andrej-p-skraba, umetna-inteligenca, astra, astra-ai, matematika, izobrazevanje
Zanimivosti

Astra AI ponuja brezplačen dostop do prvega AI tutorja za matematiko vsem učiteljem v Sloveniji

turist_2
Fasada normalnosti

Turist v Hitlerjevem rajhu

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski