Ali še drži staro pravilo, da so ribe najboljše v mesecih z imeni, ki se končajo s črko r? »Vsekakor,« je potrdil Anže Gombač, kulinarični šef in velik mojster za pripravo rib. »Ko se morje po poletni turistični gneči in vročini umiri, pride čas za dober ulov. Zimska sezona je najboljša. Seveda ribe lovijo vse leto in tudi poleti ujete niso slabe, a prava sezona zanje je v hladnih mesecih, od oktobra naprej.« Ker je Anže Gombač velik ljubitelj rib, smo ga poprosili za nasvete glede nakupa in priprave rib, da bomo v njih res lahko uživali.
Anže Gombač je mojster v pripravi rib in tudi športni ribič. Rad se odpravi na Jadran, obišče katerega od dalmatinskih mojstrov za pripravo rib in seveda tržnice, še posebej v Splitu, kjer imajo res bogato izbiro. »Pri nas ponudba rib ni zavidljiva,« je ocenil in precej tehtal besede, da bi blago opisal – to se je dalo razumeti – klavrno stanje v ribarnicah in na drugih prodajnih mestih. Kamor koli se odpravi, si vedno ogleda tržnico in ribarnico. Marsikje po Evropi je oboje res vrhunsko.
Več v reviji Zarja št. 15, 29.9.2015
Začenja se sezona najboljših rib!
Anže Gombač svetuje: Rib ne kupujmo ob ponedeljkih, temveč ob torkih in petkih