Nasveti

Dopustniški lepotilni kovček

M.M.
21. 7. 2009, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred odhodom na dopust modro zapakirati kakšen lepotni pripomoček več. Za vsak primer, če se bo treba urediti za večerjo ali kožo zaradi izsušenosti dodatno negovati. Kaj torej ne sme manjkati v lepotnem kovčku?

V sončnem, vročem vremenu in ob obilici kopanja koži najbolj koristijo svež zrak, veliko zaščitne in vlažilne kreme, vlažilno bleščilo ter kakšna urica spanja več. A kljub temu je pred odhodom na dopust modro zapakirati kakšen lepotni pripomoček več. Za vsak primer, če se bo treba urediti za večerjo ali kožo zaradi izsušenosti dodatno negovati. Kaj torej ne sme manjkati v lepotnem kovčku?

1. Depilacijski pripomočki: če dlačice odstranjujete z voskom, se jih znebite najmanj dva dni pred odhodom na dopust oziroma pred sončenjem, če uporabljate depilacijsko kremo, pa en dan, preden greste na plažo, sicer tvegate neprijetno reakcijo kože. Tik pred sončenjem je varna edino nežna britvica. Če boste odpotovali za dlje kot en teden, vzemite depilacijska sredstva s seboj. Za posamezne dlačice in oblikovanje obrvi ne pozabite na pinceto.

2. Losjon za luščenje odmrle povrhnjice: če vam je doma zmanjkalo časa za odstranjevanje odmrlih celic povrhnjice, ga vzemite s seboj in nego z njim opravite, preden greste prvič na plažo. Naravna, zmerna zagorelost, ki jo boste dosegli v varnih urah, bo dolgotrajnejša, če bo sonce obarvalo čisto, gladko kožo.

3. Izdatna vlažilna krema: vitamin E, ki ga v naravni obliki najdemo v hladno stiskanem rastlinskem olju, pospešuje delitev celic in hkrati preprečuje razgradnjo kolagena. Gladi kožo ter izboljša njeno sposobnost vezave in zadrževanja vode. Dermatologi in kozmetičarke ga priporočajo v kremah predvsem poleti, saj ščiti pred staranjem, ki ga povzroča sončna svetloba. Strokovnjaki svarijo, da veliko ljudi s prehrano ne zaužije dovolj vitamina E, zato naj ga nekateri uživajo tudi z vitaminskimi preparati. V poletnih kremah so dobrodošli tudi drugi antioksidanti, predvsem vitamin C.

4. Termalna voda v razpršilcu: z njo si boste lahko kadarkoli čez dan osvežili obraz,  razpršite jo lahko čez ličila, tudi čez puder.

5. Vodoodporna maskara: nikar ne recite, da se vam je pred leti draga vodoodporna maskara razmazala. Za današnje vam izdelovalci jamčijo obstojnost.

6. Poletno ličenje: poleti se namesto matiranih, težkih barv obnesejo igrive, lahke barve ličil. Ne glede na leta se lahko v sončnih dneh brez skrbi poigrate z bleščicami. Koža vam bo hvaležna, če boste namesto pudra izbrali tenirano kremo z zaščitnim faktorjem in namesto težke šminke bleščilo z zaščitnim faktorjem. Tudi senčila so na voljo z zaščitnim faktorjem 8 ali 15.

7. Vazelin z zaščitnim faktorjem: ustnice so občutljivejše za sonce kot koža drugod po obrazu. Vazelin lahko kupite v različnih, nežnih odtenkih.

8. Kozmetični robčki  za vpijanje maščobe: T-točke (čelo, nos in brada) se v soparnem vremenu rade svetijo. Brez posebnih popravkov se boste  poletne nadloge rešili s kozmetičnimi robčki.

9. Higienski negovalni robčki: številne ženske si ne morejo zamisliti potovanja brez higienskih robčkov, ki so namenjeni negi otroške kože. So zelo kakovostni in jih dobite več vrst, vlažilne, kremne in oljne. Vlažilni so namenjeni čiščenju, saj je tkanina prepojena z vodo, ki ji je dodan solubilizator. Kremni robčki so, kar zadeva čiščenje, veliko učinkovitejši. Tkanina je prepojena z viskozno emulzijo, dodan silikon pa daje po uporabi občutek nežne kože. Oljni robčki so prepojeni z maščobnimi sestavinami in imajo poleg čistilne negovalno nalogo. Zato so robčki nadvse praktični za uporabo na poti oziroma v okoliščinah, ko se ne morete osvežiti ali umiti z vodo.

10.  Losjon za telo z bleščicami: še posebej poleti zvečer radi pokažemo sijoč dekolte.

11. Vlažilni losjon za po sončenju: po večernem prhanju se bomo počutili kot prerojeni, ko se bomo po vsem telesu namazali z vlažilnim losjonom. Čez dan namreč voda, sonce in vse naše dejavnosti izsušijo kožo.

12. Vlažilna maska za nego obraza: lahko jo kupite ali izdelate sami, tako da v nekaj žlic skute zamešate žlico olivnega olja.

13. Regenerator za lase: ker kopanje in sončenje zelo izsušita lase, jih moramo po šamponiranju bolj zaščititi.

14.  Deodorant:  ni se vam mu treba izogibati, saj ni nobenih dokazov, da bi aluminijev klorid iz antiperspirantov povzročal raka, kakor so se razširile govorice pred nekaj leti. Ne nanašajte ga na prepoteno oziroma umazano kožo. Pred uporabo si jo očistite vsaj s higienskimi robčki.

15.  In ne nazadnje obilo zaščitne kreme, ki varuje pred UV-žarki A in B. Zaščitni pripravki imajo glede na koncentracijo UV-filtrov različen zaščitni faktor, ki vam pove, kolikokrat dlje ste lahko na soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo. Srednje občutljiva oseba se lahko nezaščitena zadržuje na soncu 10 minut, če pa uporabi zaščitno sredstvo s faktorjem 20, se lahko sončnim žarkom nastavlja do 200 minut. A to velja le, če se med tem ne kopamo ali otiramo z brisačo in če smo se  na debelo namazali z zaščitno kremo po vsem telesu. Ne pozabite, da zadostuje 250-ml steklenička zaščitne kreme kvečjemu za nekaj nanosov po vsem telesu!

Še napotek: izberite kreme z višjim zaščitnim faktorjem. Če se namreč namažete s kremo z zaščitnim faktorjem 15 in ste pri tem površni, kar se dogaja večini ljudi, imate kvečjemu zaščito 8, zato kar pogumno sezite po zaščitnih faktorjih 30 ali več. (mm)

 

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste