Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 5 minut
Na osebo: 110 kalorij
Sestavine: 500 g brokolija * sol * 10 polovičk orehovih jedrc * 2 žlici masla * poper.
Priprava: Brokoli razdelimo na cvetke, oplaknemo in dobro odcedimo na cedilu. Steblo olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. V kozici pristavimo vodo in jo precej osolimo. V slanem kropu kuhamo brokoli 5 minut, da je kuhan, a še čvrst. Poberemo ga s penovko in dobro odcedimo na cedilu. Orehe stremo v možnarju ali pa jih z nožem na srednje drobno sesekljamo. V manjši ponvi segrejemo maslo in pražimo orehe od 1 do 2 minuti. Brokoli damo na pladenj in ga prelijemo z maslom in orehi. Po želji popramo. Ponudimo za prilogo k perutninskim zrezkom (belo piščančje meso ali puranov prsni kos), ki jih spečemo v teflonski ponvi brez maščobe.
Nasvet: Brokoli lahko pripravimo tudi za glavno jed in ga popečemo v pečici. Tako pripravljena zelenjava je seveda nekoliko izdatnejša. K 500 g očiščenih cvetov brokolija vzamemo še 200 g olupljenega in na 1 cm velike kocke narezanega krompirja. Vse skupaj kuhamo v osoljenem kropu 5 minut. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, pekač za narastke namastimo z malo masla. Kuhan brokoli in krompir dobro odcedimo na cedilu in stresemo v pekač. Prelijemo z bešamelno omako (skuhamo jo iz 50 g masla, 25 g moke in 2,5 dl mleka, začinimo pa s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom) ter potresemo s sesekljanimi orehovimi jedrci in 30 g naribane gavde. Pečemo 20 minut na srednji rešetki v pečici pri 180 stopinjah, da se naredi zlato rjava skorjica.