Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Na osebo: 640 kalorij
Sestavine: 4 sveži lososovi kotleti (vsak po 200 g) * 1 biolimeta * 4 žlice olivnega olja * pol žličke mletega zvezdastega janeža * 1 kg sveže špinače (ali 600 g zamrznjenih špinačnih listov ) * 1 košček svežega ingverja (od 2 do 3 cm) * 2 stroka česna * pol žlice olja * pol žlice masla * 100 g sladke smetane * sol * košček svežega čilija.
Priprava: Lososove kotlete oplaknemo in popivnamo do suhega. Limeto umijemo in obrišemo. Lupino na tanko ostrgamo, sok iztisnemo. Polovico lupinice in soka prihranimo za omako. Preostanek zmešamo z 2 žlicama olivnega olja in s polovico zvezdastega janeža. V tej mešanici obrnemo lososove kotlete in jih postavimo za 15 minut na hladno, da se prepojijo z marinado. Špinačo očistimo in operemo. Damo jo v široko kozico z vrelo, osoljeno vodo. Kuhamo od 2 do 3 minute, da se špinača sesede. Dobro jo odcedimo na cedilu. Čili očistimo semenja in drobno sesekljamo. Očistimo ingver in česnova stroka in vse na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in maslo. Na srednje močnem ognju pražimo česen, čili in ingver 1 minuto. Dodamo na grobo sesekljano špinačo, zalijemo s smetano in pustimo, da zavre. Na srednje močnem ognju kuhamo 3 minute. Solimo po okusu. Lososa vzamemo iz marinade, solimo ga in popramo. V teflonski ponvi ga na malo olja pečemo z vsake strani od 2 do 3 minute. K lososu ponudimo špinačo, zraven se prilega hrustljav svež kruh.
Nasvet: Jed je manj kalorična, če spečemo lososa na žaru. Z vsake strani ga pečemo 5 minut.