Mnenja

Novo leto, ki to ni!

Majda Juvan
12. 1. 2021, 23.48
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 23.54
Deli članek:

Revija Zarja
Majda Juvan

Tako neopazno, tako tiho in samotno še nikoli nismo vstopili v novo leto. Jaz sem se, mirno lahko rečem, vanj prevalila. Z enega na drug konec kavča. Vznemirljivo, res. Kot že mnogo zadnjih let sva bila na Krvavcu. Prejšnja leta se je ob polnoči svetilo in pokalo kot na fronti. Letos le tišina in gosta megla. V resnici nas je bilo na planini zelo malo. Ker kaj pa boš, saj smučišče ni obratovalo. Oziroma ne bi, če si veliki mag nekaj ur pred polnočjo ne bi premislil. Lahko smučate, le hitri test morate opraviti. 1. januarja?! Skoraj nikogar ni bilo. In ga ne bo, saj kaj bolj bedastega in debilnega kot to, da te nekdo, preden smeš na smuči, za kakšno uro ali dve pošlje v vrsto za hitri test, si pa niti največji cepci ne bi mogli izmisliti. Zapri, če je smučanje nevarnejše od fitnesov. Pika! Poglej čez mejo, če nimaš pojma.

Ampak ja, precej bolj usodno kot norčevanje iz smučarjev je vse, kar Janša počne s šolarji. Ministrica ni faktor. Gledam pri mojih. Vse skupaj je izgubilo smisel. Otroci naveličani, starši na robu. Tudi tu se vidi čez mejo. Tam so bili šolarji do zadnjega v šolah. No, zdaj, ko je pri nas šolnikom, staršem in ustavnemu sodišču počil film, jih bi pa, v strahu za svoje politične riti, ob sočasnem bližanju še bolj nalezljivega virusa spustili v šole? In še vedno naj bi bili krivi državljani. Res??? Ne, zagotovo ne. Recimo. Na znamenitih tiskovnih konferencah, ki bi jih zavoljo sebe in nas, skupaj z vladnim govorcem vred, morali že davno ukiniti, prvi pred mikrofonom reče, da bo po praznikih katastrofa, druga menca, da bodo otroci šli v šole, tretja, da se bomo marca lahko že vsi cepili … Halo! Pri pritoku nekaj tisoč odmerkov cepiva na teden? V tej državi je samo upokojencev, ki so zaradi starosti prestrašeni in prednostni, več kot 600 tisoč! Četudi bi se nas želela cepiti le polovica, do poletja ne bomo pod streho. Pa ne le to. Kateri bebci so, ne da bi vedeli, kaj kupujejo, požegnali povsem nezanesljive hitre teste, ki sta jih našim »strokovnjakom« prodala dva preverjena nateguna, katerih edina referenca je zlizanost s SDS? Pajaca se svojim strankarskim veljakom in nam, ki bomo to plačali, upravičeno režita z mehiških plaž.

In kaj medtem dela opozicija? Gre se folkloro. Erjavec bo vložil konstruktivno nezaupnico, ki bi lahko uspela le, če bi jo podprl tudi del koalicijskih poslancev. Katerih koli. Še najmanjša možnost je, da bi jo kateri od SMC-jevih. Ti so prestopili, ker so želeli ohraniti plače. Zakaj bi zdaj odstopili? Tudi desusovci nimajo te želje. Le zakaj bi jo imeli? Saj ne prevzemajo odgovornosti za nič. Ne za žive ne za mrtve. Teh bo, ko boste vi to brali, že domala tri tisoč! Mislite, da kdo od parlamentarcev kdaj pomisli nanje? Minili so časi, ko so se politiki zavedali svoje odgovornosti za državljane.

Diletantizem je naravnost neverjeten. Ljudje smo vedno bolj odvisni sami od sebe in od svojega razuma. Ne dvomim, da bo interes za cepljenje precej višji, kot ga zaznavajo ankete. Saj druge ne bo! Če ne prej, takrat, ko se bodo nekatera vrata za necepljene priprla ali celo zaprla. Recimo šport, rekreacija, kultura, hoteli, restavracije, javni transport, potovanja, dopustovanja … Nič od tega ni vitalnega pomena, je pa normalno in fajn. A kaj ko zdaj že beremo, da cepiva še dolgo ne bo dovolj. Nekatere države se niso zanašale le na EU. Hrvaška je že poleti rezervirala 2,7 milijona odmerkov. Naša vlada pa bo, sodeč po vsem, kar letos doživljamo, verjetno počakala na kakšnega »svojega« hišnega dobavitelja.

Zarja Jana, št. 2121. 2021

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost