Mnenja

Kaj vse tlačimo vase in nase?

Sonja Grizila
6. 10. 2020, 23.18
Posodobljeno: 6. 10. 2020, 23.33
Deli članek:

Zarja Jana
Začne pa se pri tistem neškropljenem jabolku, ki bo zgnilo na drevesu, ker ni zelo lepe oblike in barve – bomo vendarle zagrizli vanj namesto v pregrešno drago papajo, ki jo pridelujejo v deželah, kamor naša ljuba EU izvaža svoje strupe?

Kmalu po tistem, ko sem v petek končala tekst Adijo, Alzheimer, sem vzela v roke Delo in pogled se je ustavil na peti strani, na naslovu Prepovedani pesticidi se vračajo z eksotičnim sadjem. Evropska zakonodaja o zaščitnih sredstvih za rastlinje je najstrožja na svetu, cela vrsta pesticidov, ki jih drugod še smejo uporabljati, je pri nas prepovedana. Ampak ker denar ne smrdi ter agrokemična podjetja iz EU prepovedane strupe proizvajajo in izvažajo drugam, ne moremo dati roke v ogenj, da nekaj od tega na skrivaj ne ostane tudi pri nas.

Spornih pesticidov torej nimamo v prodaji in jih ne moremo uporabljati, hrana, ki jo uvozimo iz drugih držav EU, bi morala biti vsaj po tej plati varna. A je veliko uvozimo tudi od drugod. Raziskava, ki so jo pred dvema letoma opravile članice EU, je pokazala, da so bili v kar precejšnjem številu vzorcev prepovedani pesticidi, v glavnem je šlo za rastlinje, in sicer za eksotično sadje. Ampak bili so tudi drugje. Ne pozabimo, da živali jedo rastline in da marsikaj ostane v mesu. Spomnimo, kako zelo smo rohneli zaradi gensko spremenjene hrane – kaj ti pomaga, če prepoveš sejanje takšnih rastlin, potem pa jih dobiš na prodajno polico kot sojin lecitin v čokoladi, gensko spremenjeno koruzo v kosmičih in krmilih, navsezadnje pa v zrezku, ki je za povrh obdelan še z »dovoljenimi« antibiotiki.

Dokler smo mladi in zdravi, vseh strupov, ki jih stlačimo vase, pa tudi nase v podobi dezodorantov, lakov za lase in nohte, čudežnih krem in vrag vedi s kakšnimi kemikalijami obdelanih oblačil – ne občutimo. Ko se začnejo nevšečnosti, nam hitro ponudijo novo kemijo v obliki zdravil. In se večinoma poberemo. Brezmejno zaupamo medicini, ki nam je z antibiotiki in cepljenjem omogočila, da živimo vsaj do osemdesetega, če ne do stotega leta, vendar pa so za mnoge starostnike in njihove družinske člane lahko zadnja leta ali celo desetletja neznosna. Demenca se širi kot požar, čudežne tabletke, ki so jo zadnje čase že nekajkrat obljubljali, pa od nikoder. In je tudi ne more biti. Demenca ni ena bolezen, ampak je stanje oziroma kombinacija številnih napačnih procesov v telesu, ki jih lahko preprečiš in ukrotiš le z zdravo hrano ter spremenjenim življenjem, ne pa z eno samo tableto trikrat na dan. Zdrava hrana pa se začne seveda z zdravim načinom pridelave, pa še potem ni nujno, da nam zares koristi – iz zdravih živil je namreč mogoče pripraviti ubijalske prehranske bombe, ki zastrupljajo telo in nam ne dajo potrebne energije.

Več v reviji Zarja Jana št. 40, 6. 10. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan