Mnenja

Koliko stane domoljubje?

Sonja Grizila
28. 4. 2020, 01.16
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 01.21
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Še nikoli me ni tako motilo, da pišem uvodnik v petek, izšel pa bo v torek, ne vem torej, kaj se bo dogajalo do danes, ko to morda berete. Po četrtkovi Tarči o nabavljanju zaščitne opreme (globok poklon nacionalki, Eriki Žnidaršič in Ivanu Galetu iz  zavoda za blagovne rezerve za pogum) je ljudstvo vso noč po družbenih omrežjih grdo zmerjalo gospodarskega ministra in vso vlado. No, nekateri, a v manjšini, so oba goreče branili. V slogu – komunajzerji so vse skupaj podtaknili in RTV Slovenija je treba vsekakor razstreliti. Minister Počivalšek se je potem v petek ob enajstih na Kacinovi novinarski konferenci otresel vsega, kar so očitali njemu in njegovim pribočnikom, med drugim je povedal, da si lahko vse pogodbe preberemo na spletni strani ministrstva. Kar je smešno. Ker seveda ne piše, kako je do pogodb prišlo. Gotovo ni nikjer zabeleženo, da je večni domoljub Peterle skušal pomagati Sloveniji tako, da bi uvozila za sedem milijonov opreme njegova hči? Ali pa da je Podobnik, njegovi niso niti v vladi niti v parlamentu, so pa na pravi strani, grozil z izgubo službe direktorju blagovnih rezerv, če ne bo dobil posla njegov favorit?

Vedeli smo, da bo afera »maske« izbruhnila, saj se je nabralo kup nelogičnosti, ki bi bile smešne, če ne bi zelo veliko stale. Denarja, kredibilnosti in ugleda. Začelo se je z izgubljenim tovornjakom, ki je prevažal maske za milijon evrov, pa še zmeraj čisto ne verjamemo, da »posrednik« ni dobil nobenega plačila. Da ne omenjam mask iz servet in gumic, kar imamo sicer doma in ne potrebujemo nobenega posrednika, Počivalšek pa jih je branil do zadnjega diha. Skratka, mnogi so z blagoslovom politike brezglavo poslovali, v Tarči je bilo rečeno, da imamo nekatere opreme za leto in pol italijanskega scenarija, jaz pa še zmeraj nečesa ne razumem: ko sem si v lekarni zaželela maske in rokavice iz lateksa, se je farmacevtka nemočno zasmejala. Nimajo. Potem sem dobila kirurške maske (in ne tiste za škropljenje dreves) v vrtnariji, tanke rokavice pa v trgovini z gradbenim materialom (kjer sicer prodajajo samo kompaktne delovne). Maske imajo tudi na črpalkah … cene so božjastne. Dva ali tri evre za masko, ki jo moraš po dveh urah zavreči. Domoljubi, ki so jih priskrbeli, pa zatrjujejo, da pri tem niso »nič zaslužili«. Izračuni pravijo drugače.

Počivalšek po petkovi različici ne bo odstopil in se veseli interpelacije (če se je zgodil čudež, ga danes vseeno ni več na ministrstvu). Mi pa bi se morali te dni pogovarjati o prazniku, ki nam čedalje več pomeni, o prazniku dela. Ker se čutimo vse bolj izkoriščani in neslišani. 

Več v reviji Zarja Jana št. 17, 28. 4. 2020

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno