Mnenja

Na poti v totalitarni sistem in pogubo

Anton Komat
15. 10. 2019, 22.00
Deli članek:

Revija Zarja
...

Gospodarska rast je nezdružljiva s sonaravnim razvojem človeštva. Prav tako, kot je izraz »trajnostni razvoj« nastal kot gnil kompromis med politiko in zaskrbljenimi okoljevarstveniki, je tudi »zelena rast« le umazana prevara, ki naj ohrani nedotaknjeno dogmo o neomejeni gospodarski rasti. Tisto, kar človeštvo resnično potrebuje za preživetja, sta sonaravni razvoj in ničelna gospodarska rast. Toda globalna elita ima cilj, da se nič ne spremeni, in pri tem uporablja laži ter vojaško moč. Vojska pa je na svetu le zato, da ščiti ekonomske interese elite.

Rešitev se skriva v ničelni gospodarski rasti

Kenneth Boulding (1910–1993), ekonomist, filozof in mirovnik, pisec več kot trideset knjig, je v svojem znamenitem eseju »The Economics of the Coming Spaceship Earth« že leta 1966 opozoril, da mora ekonomski sistem človeka postati sestavni del ekološkega sistema planeta, ki je omejen po virih. Svoje opozorilo je slikovito ponazoril z mislijo: »Da bi verjel v neomejeno rast na končnem planetu, moraš biti bodisi norec bodisi ekonomist!« Njegov pogled na svet je temeljil na sistemski teoriji in uvedel pojem ekodinamike globalne družbe. Na žalost so njegova pronicljiva razmišljanja danes bolj ali manj pozabljena. Prav tako, kot je pozabljena zamisel, ki jo je že sredi 19. stoletja razvil John Stuart Mill o ničelni gospodarski rasti. Vendar je prav ničelna gospodarska rast ključ do reševanja vseh problemov preživetja človeštva. Neposredno zmanjšanje proizvodnje in potrošnje, ki bo hudo omajalo moč globalnih elit, bo hkrati bistveno izboljšalo kakovost življenja ljudi, predvsem pa zagotovilo njihovo varnejšo prihodnost. Prav iz tega razloga se globalne elite bojijo nujnih sprememb gospodarskega sistema kot hudič žegnane vode. In prav zato so se obesile zgolj na peklenski CO2, katerega zmanjšanje bi kot deus ex machina rešilo vse tegobe sodobnega sveta. Toda mladi so odprli še druge velike probleme, kar povzroča nočno moro bankirjem.

Bodimo pozorni, kdo financira nove ideje

Sedanje gibanje mladih je na moč podobno množičnemu uporu mladine v 60. letih z geslom »Hočemo nemogoče«. Takratna oblast je politično ost gibanja absorbirala ter ga s tem nevtralizirala, in po enakih načelih deluje danes, le da so načini spremenjeni. Danes so vsi problemi sveta predstavljeni kot posledica klimatskih sprememb, natančneje povečane koncentracije CO2. Pod preprogo grozeče klimatske katastrofe pometajo vse, od izumiranja biotske pestrosti in umiranja čebel, izginjanja gozdov, tanjšanja ozonske plasti, problemov svetovne lakote ter neenakosti med ljudmi, suš in poplav, do migracij in vzpona populistov. Dvig CO2 pojasni vse! Samo še ta prekleti CO2 rešimo in bo svet kot rajski vrt! Niti besede ni slišati o spremembi ekonomskega sistema, ki temelji na dogmi o neomejeni rasti. Kot kamuflaža se tvorijo nove besedne skovanke, kot so »zelena rast«, »krožno gospodarstvo«, skratka gromoglasni »Green New Deal«. V tem kontekstu se postavlja resno vprašanje, kakšni interesi se skrivajo za na videz človekoljubnimi motivi? 

Več v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno