Mnenja

Grenke sladkosti

Vasja Jager
15. 10. 2019, 22.00
Posodobljeno: 20. 10. 2019, 22.14
Deli članek:

Revija Jana
Vasja Jager

Piše: Vasja Jager

Najprej je prišel šus, tisto prijetno šumenje, ki ti napolni možgane, da se stresejo, izženejo utrujenost in entuziastično preskočijo v višjo prestavo. Sledil je prijeten občutek izpolnjenosti, ko se je težka gmota končno ustalila v želodcu; zevajoča luknja v prsih je izginila. Nakar se je izpolnjenost spremenila v obteženost in končno v slabost. Zalil me je pot, refleks bruhanja je postal nevzdržen. In potem je prišel sram. Posral sem ga, spet. Z gnusom sem zmečkal prazen ovitek polkilske milke.

Da sem zasvojen s sladkarijami, vem že od malega. Vedno, kadar me kaj stisne, se spremenim v neverjetnega Hulka, ki v besu trga obleko s sebe, gleda z belim in prevrača vse vogale sveta v iskanju cukra. Rekli boste, pa saj ni nič takega, pač neškodljiva pregreha, lahko bi bilo dosti slabše. Lahko bi bilo, drži. Ampak tudi to še zdaleč ni nedolžno. Res ne gre za zasvojenost, zaradi katere bi zapravljal nezaslišane denarje, se valjal po obcestnih grabnih ali zganjal nasilje nad svojimi bližnjimi. Gre pa vendarle za zasvojenost in vsaka zasvojenost je hudičev prdec v obraz. Zadeva je dejansko nevarna; to sem spoznal že, ko sem na faksu za nekaj časa povsem črtal sladkarije, pa sem se potem v Nami pred polico s čokolado tresel kot šiba, zvečer pa sanjal, da plavam v nutelli. Odtlej se mi nobena odvisnost ne zdi več smešna, tudi ta ne. Kajti gre za beg, četudi banalen, pred neprijetnimi platmi življenja, ponesrečen poskus polnjenja notranje praznine s substanco, ki dokazano zasvoji in škodi zdravju. In kot pri vsaki zasvojenosti tudi v tem primeru vrhuncu po šusu kmalu sledi padec v obžalovanje in sramoto. Jaz sem se zadnjič po demoliranju tiste uboge milke v vseh pogledih počutil kot pravo pravcato prase in povem vam, res ni fajn.

Resnica je, da je vsaka skrajnost skrajno slaba in da lahko vsaka reč vodi v odvisnost. Utesnjeni, panični um sodobnega človeka pač zagrabi čisto vsak način, da pobegne iz te doline solz. Človek je lahko odvisen od vsega, kar lahko pribije, od drog, alkohola, čikov, tablet, računalnika in družbenih omrežij, od seksa, športa, dela, iskanja razsvetljenja, nažiranja, stradanja ... Vse, kar vsaj malo ublaži napetost in ponudi neki občutek vrednosti, vse, kar zagrabi izžete možgane in jih zabriše ob lobanjo, da iztisne še zadnje kapljice odrešilnega dopamina, pride prav. Mene je tega strah; dovolj imam. Življenje ima še druge okuse kot le sladko in čas je, da dokončno sprejmem tudi njih.

Več v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno