Mnenja

V sožitju

Sonja Grizila
23. 7. 2019, 07.00
Deli članek:

Z živalcami na našem vrtu zmeraj znova sklepam kompromis v smislu »bodimo obzirni drug do drugega, ker je za vse dovolj«.

Revija Zarja
...

Čebelam in čmrljem prepuščam živo mejo iz sivke in jo potrgam šele takrat, ko je vsa rjava in popolnoma odcvetela. Žab ne preganjam iz miniaturne fontane, ker mi v zahvalo pospravijo polže z vrta. Martinčkom je dovoljeno švigati po tleh in stenah, ker mimogrede pohrustajo komarje in preostali mrčes. Le s ptiči se ne morem sporazumeti, da bi mi kdaj pustili kakšno češnjo, murvo ali figo. Pozobljejo čisto vse, kar zori, tudi mreže kaj dosti ne pomagajo. Da ne govorim o polhih, ki mi jeseni, čepe na latniku, mečejo grozdne lupine na glavo. Še nobena zanesljiva metoda jih ni odgnala, pasti pa so prepovedane, ker so zaščiteni.

Potem se je začela okrog hiše klatiti lisica, sosed je umiral od smeha, ko jo je opazoval, kako po vrtu prenaša moj copat, srne se tako ali tako podnevi sprehajajo po vasi in si na vrtovih privoščijo blitvo pa vrtnične popke, nekega jutra sem videla, kako čez cesto maršira kolona divjih prašičev. Naštela sem jih 25. Ups, to pa ni več hec. Če bi katero od svinj, za vsako je korakalo nekaj mladičkov, kaj vznemirilo, recimo jaz, bi lahko bila zelo nasilna, celo ubijalska. Pred leti nas je presenetil tudi medved, čeprav jih na našem območju ni. Ljubitelji prostoživečih živali trdijo, da smo sami krivi za invazijo divjih živali, ker jim posegamo v življenjski prostor. Na našem hribu je stvar drugačna – pred tremi desetletji živali niso prihajale v vas, zdaj pa so bližnja srečanja pogosta, čeprav se ni vmes nič spremenilo. Lahko bi rekli, da one posegajo v naš življenjski prostor. In namesto da bi se one bale nas, se mi bojimo njih. Čisto zares. Prijateljico, ki živi pod Kureščkom, sem vprašala, ali rastejo gobe. Ne vem, je rekla, že leta si ne upajo v gozd zaradi medvedov. Pa jih kdaj vidijo? Seveda, kar naprej, pred kratkim je sosedom eden razdejal čebelnjak.

Interventni zakon o odstrelu 200 medvedov in 12 volkov buri duhove. Kmetje mislijo, da je število premajhno in »odvzem iz narave« prepočasen, nekatere nevladne organizacije, zaščitnice živali, pa bi rade z ustavno presojo odstrel preprečile s pojasnilom, da niso proti, ampak naj zveri streljajo tam, kjer zares delajo škodo. In naj si seveda kmetje postavijo visoke ograje, nabavijo pastirske pse in kar sami stražijo svoje pašnike, če že vdirajo na območje divjih živali. Vdirajo? Pravzaprav smo edina država v Evropi, kjer se gozd širi, kar 60 odstotkov površin pokriva. Večina Slovencev torej živi ob gozdovih, doslej smo nekako živeli z divjimi živalmi, zdaj pa ne znamo več? 

Več v reviji Zarja/Jana št. 30, 23. 7. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno