Mnenja

Anonimno in na veliki zvon!

Majda Juvan
26. 6. 2019, 08.01
Deli članek:

O ja, tudi jaz bi kdaj našla »štof« za kakšno anonimko.

Splet
Majda Juvan

Marsikdaj me marsikaj razkuri. Namesto z imenom in priimkom bi se podpisala kot »zaskrbljena«, »skupina« ali kar »iniciativa«, vse deluje. In bi naložila, da bi se kar kadilo. Kdo mi pa kaj more?!

Anonimke so priročna reč. So kriterij veljave. Domala vsi naši pomembneži so jih že bili deležni. Same barabe in lopovi, vam povem. Eni so kradli orožje, drugi dobro plačane funkcije, tretji so si mehko postlali po mandatih, četrti maltretirajo podrejene, peti so pijanci, šesti ga ne morejo obdržati v hlačah, sedmi svojim otrokom urejajo službe in tako dalje in tako naprej. Vse je zapisano v anonimkah. In jaz sem bila dolgo prepričana, da so te alfa in omega samo na Balkanu in da jih v belem, razsvetljenem svetu mečejo v smeti.

Zdaj, ko sta pred senatom eminentnih evropskih pravnikov zaradi anonimk padla dva naša zelo ugledna sodnika, Miro Prek in Marko Pavliha, sem šele dojela. Anonimke so preprosto preveč uporabne, da bi jih metali v smeti. Priročne so za pisca in za tistega, ki so mu poslane. Super so. Če bi se – v primeru naših sodnikov – ugledni senat moral soočiti z argumenti in dokazi o neprimernosti kandidatov, bi se lahko celo branila, če gre za anonimko, se nista mogla. Ni soočenja, ni strokovne presoje, ni dokazovanja. Vse, kar piše, je lahko res. In ker ne vemo, je kriv, neprimeren, zavrnjen.

Tak je danes očitno tudi pravni standard. Anonimno je zakon.

Številke za anonimne klice imata policija in carina. Na anonimne dopise se odzivajo inšpektorji, zaradi anonimk so na nogah šole in celotni šolski sistem. Papir vse prenese. Piscu se ni treba izpostavljati. Tudi če je vse izmišljeno, se bo žrtve pljunek držal leta in leta. Anonimke so postale vsega zaupanja in upoštevanja vreden argument. Dokument. Razumete? Priznam, da sem zgrožena. Z brezmejnim upoštevanjem anonimk je ovaduštvo postalo spoštovano. Zmerljivke »špec kahla« ni več. 

Princip se je zelo razpasel. Ste tudi vi opazili, da vedno več ljudi, ki nekomu nekaj hočejo, a nimajo jajc, da bi se z njim soočili, piše anonimke? Pred kamerami in mikrofoni nastopajo brez imena, obraza, celo brez svojega glasu. Zakriti so tisti, ki imajo kaj slabega povedati o svojih šefih, svojih zdravnikih, starši, ki niso zadovoljni s šolo ali učiteljem, zakrita je bila tudi brezposelna mama – rekla je, da ima visoko izobrazbo –, ki ni obvestila šole, da nima denarja za položnice, in ji je obvestilo o visokem dolgu morala domov prinesti zgrožena najstnica. Je pa ta mama o tem, kako so z njuno stisko v šoli obremenili njenega otroka, brez zadržkov obvestila celotno slovensko javnost. A v nasprotju z »grešno« šolo in ravnateljem ostala anonimna.

Več v reviji Zarja št. 26, 24. 6. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno