Mnenja

Podnebne spremembe na našem vrtu

Sonja Grizila
23. 5. 2019, 08.01
Deli članek:

Pred prvim majem smo pri naši hiši vsi nekaj smrkali, zato smo se odločili, da tradicionalni piknik prestavimo na sredino maja. Ko bo vroče kot hudič.

Revija Zarja
Nevrotična gospodinja

Raje se bomo pod zorečo češnjo pahljali s kostanjevimi listi, kot pa da zmrzujemo, smo rekli in določili majsko soboto, ko naj bi se na naš vrt zgrnilo krdelo sorodnikov in prijateljev. Ampak za vsak slučaj je cenjeni soprog kar pri priči, torej še aprila, očistil žar. Da ne bo takrat, ko ga bomo prižgali, smrdel po čistilih.

Potem je scalo, scalo in še enkrat scalo. Krščenduš, je preklinjal cenjeni soprog, ves svet ječi in hlipa zaradi podnebnih sprememb, ki bodo scvrle naš planet, samo na našem vrtu je posajena  solata zaradi mraza vsak dan manjša. O kakšnih zorečih češnjah niti sledu, o gnijočih pa. Prestavimo piknik, sem vzdihnila. Nič ne bomo prestavljali, je zarohnel. Meso je v hladilniku, zelenjava tudi, ni vrag, da ne bo posijal kakšen žarek. Če smo februarja pili kavo na vrtu, bomo pa menda  tudi majski piknik zdržali na prostem, je godrnjal in še enkrat očistil zarjaveli žar. Gostje so sicer nekaj klicarili in tarnali, da imajo virozo, med njimi je bilo nekaj duhovitežev, ki so sumili, da imajo ošpice, ampak cenjeni soprog se ni pustil pretentati. Piknik bo in amen.

In je bil. Od velikih sončnikov, ki smo jih razpostavili po vrtu, je kapljalo, gostje so se stiskali pod njimi, če sem prav videla, so se združevali po politični, verski in socialni pripadnosti, vegetarijanci in vegani pa so se tiščali pod napuščem od drvarnice, da jih ne bi dosegel vonj po čevapčičih. Po garderobi sem pobrala jopiče, jope in plašče ter jih razdelila med tresoče se piknikovce. Kaj so pa mislili, da je pomlad, lahko bi se malo primerneje oblekli, sem si godrnjala v brk. Po hribih okrog nas je sneg skoraj do nižin, oni pa v nekakšnih majicah in srajcah. Na piknik pač ne greš v smučarski opremi, se je opravičeval mladenič, ki je s hvaležnostjo pograbil babičin plet. A dolgih gat pa nimate nobenih pri hiši, se je usajal svak, ki bi raje kot na piknik šel na nogometno tekmo, tako da je že prišel nataknjen. Jaz imam smučarske, je rekel sin in jih prinesel. Nataknil si jih je kar na kavbojke. In se oziral naokoli, ali se bo kdo drznil smejati. Ker bi potem lahko protestno zapustil prizorišče in ujel drugi polčas. A ga ni nihče niti pogledal. Čakali so na preklemanske čevapčiče, da bi si vsaj malo pogreli roke. Tudi rokavic ni namreč nihče vzel  s seboj. Kakšni neprevidneži.

Več v reviji Zarja št. 21, 21. 5. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno